Mi termeljük meg az európai tormamennyiség felét

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 10.

Hazánk az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is bátran válasszuk a hazait – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

torma
A húsvét elmaradhatatlan kelléke (forrás: indexvas.hu)

1200 hektárról ellátjuk egész Európát

Hazánkban 2021-ben közel 1267 hektár területen folyt a tormatermesztés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak. A legfrissebb adatok alapján így az előző szezonban több mint 12 ezer tonna torma termett idehaza, amely az Európai Unió éves össztermésének közel felét teszi ki.

A torma jelentős vízigényű növény. A tavalyi aszályos idő miatt a betakarított rizómák mérete kisebbek lett a vártnál, azonban szárazanyag-tartalomban így is felülmúlták a külföldi fajtákat. A szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai, hanem a teljes európai piac importigényének kiszolgálására elegendő a magyar termés. Bár a hazai felhasználás jelentős, a legtöbb tormát Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba exportáljuk, jellemzően friss, lédig formában.

A torma hazánkban őshonos növény, főbb termesztőkörzete Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől délkeletre, Létavértes, Bagamér, Álmosd, Újléta, Vámospércs, Kokad körzetében található. Több száz családnak biztosít megélhetést. A termelők a következő évi szaporítóanyagot is maguk állítják elő, ilyen a Debreceni édes-nemes, a Nürnbergi édes, és jelentős területen ültetnek különböző dán fajtákat (pl. Danvit) is.

Reszelve, savanyítva

A jól ismert, reszelt változaton túl savanyított és ecetes tartósított készítményekhez – uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé stb. – ízesítőként is előszeretettel használják a tormát. Jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza. Ezen vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak. A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin-tartalma; baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, hatásos húgyúti- és vesefertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén.

Ez is érdekelheti a témában: Szupermenta: a legolcsóbb reszelt torma a második legjobb.

Összeállította: Gönczi Krisztina