fbpx

Lemondhatunk a termésről, sziromhulláskor jött a kemény fagy

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 11.

A hét elején kemény fagyokat tapasztaltunk, az extrém hideg Európa számos országán végigvonult. A kajszibarack most a tavalyinál is érzékenyebb fázisban kapta a hidegsokkot: sziromhullás idején.

kajszi sziromhullás fagykár
Minden évben ez lesz?! (fotó: Horizont Média)

Rekordhideg

A hét elején 9,3 Celsius-fokos éjszakai fagyot mértek Franciaországban,a Párizstól keletre fekvő Marne megyében. 1947 óta ez volt a leghidegebb áprilisi nap. Mint azt a lenti térkép mutatja, hazánkban ennél is hidegebb volt, nem volt ritka a mínusz 10-12 fokos hőmérséklet sem. A termelők fagyvédelmi gyertyákat égettek, vizet permeteztek és szélturbinákat használtak, hogy megvédjék a termést, de ilyen mértékű fagy esetén már ezek a módszerek is hatástalanok. A fagyok a különösen enyhe márciusi hőmérsékletek után jöttek, így a növények még sérülékenyebbé váltak a hideggel szemben.

A rekordalacsony hőmérséklet valószínűleg jelentős károkat okozott az ország gyümölcs- és szőlőültetvényeiben. A szilva virágai, a cseresznye, az alma és a körte bimbói is sérülhettek. Egyes gazdaságokban 80%-os a fagykár.

Fagyvédelem mellet is kicsi az esély

Spanyolországon szintén fagyhullám söpört végig, elsősorban Aragóniában és Lleidában okozva fagykárokat. Ezek a tartományok a közép- és kései érésű csonthéjasok fontos termőterületei. Az első becslések jelentős károkról szólnak. A fagykár valamilyen mértékben egész Spanyolországot érintette, a körtetermésre gyakorolt hatása is jelentős lesz.

Lleida számos területén a hőmérséklet mínusz 6 Celsius-fok alá süllyedt. Az alacsony hőmérséklet sok órán át tartott. A kajszibarack szenvedte el leginkább a károkat, mivel előrehaladottabb állapotban, a sziromhullám fázisában volt, ami egy érzékeny fenológiai szakasz. A károk a mandula- és dióültetvényeket is érintik. Aragóniában szintén elsősorban a kajszit érintette a fagykár, a virágzásban lévő cseresznyét kevésbé.

A térképek mutatják, hogyan érintette a fagyhullám Európát és Magyarországot. Csak fagyvédelem mellett, és mínusz 4 foknál melegebb hőmérséklet esetén lehetett megvédeni a termés egy részét. A magyar térkép nem sok jót ígér az idei barackmennyiségről.

fagyhullám