fbpx

Jól megy a dinnye

Írta: Szerkesztőség - 2023 június 28.

Minden eddiginél drágább a dinnye Lengyelországban, de még mindig jó vételnek számít a szamócához és a cseresznyéhez képest – áll a FruitVeB oldalán. Az árnövekedés fedezi a költségek emelkedését, miközben a termés és a kereslet is javult.

dinnye
Gurulnak a dinnyék Dombegyházon (fotó: Horizont Média)

Május elejétől érzékelhetően nőtt a lengyel nagybani piacokon a görögdinnye kínálata, ami megfelel az éves trendeknek, és mindig a nagybani árak csökkenésével jár együtt. Idén azonban a bővülő kínálat ellenére is magasabbak az árak, mint a korábbi években.

A jelenleg tapasztalható magas árszint nem is lenne meglepő mondjuk 2021-hez képest, amikor Spanyolország görögdinnye-túlkínálata hatalmas problémát jelentett, csakhogy ez az árszint még a 2022-esnél is magasabb, amikor pedig a rendelkezésre álló árukészlet jóval szerényebb volt. Sőt, a mostani árszint 5 éves rekordot jelent, nem is kicsivel haladja meg az eddigi legmagasabbat. Jelenleg 2,5-3 PLN/kg (205-250 Ft/kg) között alakul az átlagár, ami 25%-kal magasabb a tavalyinál, és 57%-kal a két évvel ezelőtti szintnél.

A májusban megindult árcsökkenés június elejére teljesen megállt, majd június végén is csak 8%-kal csökkent. Ennek magyarázata, hogy bár a kínálat fokozatosan bővül, a meleg idő beköszöntével a kereslet óriási mértékben megnőtt, és ennek fedezésére egyszerűen nincs elegendő árukészlet. A dinnye drágaságának másik oka, hogy a mostani árszint a fogyasztók számára még mindig igen kedvező a többi szezonális gyümölcs, elsősorban a szamóca és a cseresznye igen magas árához képest, így a vásárlók továbbra is a dinnye mellett döntenek, még ezen az áron is.

A piaci helyzet előnyös a magyar termelők számára is, akik idén nagyobb felületen, 2900 hektáron állítanak elő a korábbi éveknél homogénebb, exportképesebb árut.