fbpx

Ellenőrizze az email-fiókját, üzenhet az Államkincstár

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 02.

A Magyar Államkincstár felszólító végzést küldött azoknak a gazdálkodóknak, akiknél nem egyértelmű, hogy a 2021.évi egységes kérelmükben szereplő területeket jogszerűen használják-e. Gyors választ várnak.

 

tanya
Kiderült a földhasználati lapból, hogy jogosan használja, vagy másképp igazolná? (fotó: Horizont Média)

 

Idén sokan váltottak gazdálkodási formát (ŐCSG, CSMT, őstermelő), ez együtt járt a vagyonelemek mozgatásával is. Lehet, hogy eközben elmaradt néhány változást igazoló papír csatolása az egységes kérelemben.

 

Nem a földhasználati lapot várják

Fontos, hogy csak azok az ügyfelek kapnak most értesítést, akiknél a Kincstár

  • nem talál a közhiteles nyilvántartásokban földhasználatot igazoló adatot (tulajdoni lap, földhasználati bejegyzés),
  • nem talál egyéb földhasználatot igazoló dokumentumot (például egy szerződés másolata, rokonság igazolása, illetve minden olyan egyéb dokumentum, amely hivatalból nem lekérhető), mert azt a kérelmező nem csatolta;
  • úgy látja, hogy a dokumentumok nem teljes mértékben fedik a támogatásban érintett igényelt területnagyságot.

 

Ezekben az esetekben tehát nem a földhasználati vagy tulajdoni lap beküldésre van szükség, hanem a jogosultság egyéb igazolására.

 

Így kell eljárni

A jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzések kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kerülnek kiküldésre abba a postaládába, amelyik az egységes kérelemhez is hozzá van rendelve (a kérelmező meghatalmazottja is lehet a címzett). Az érintett ügyfeleknek (meghatalmazottjaiknak) a felszólító végzés alapján 10 napon belül nyilatkozatot kell tenniük a földhasználati jogosultságukról. Ez a nyilatkozat a Kincstár elektronikus kérelemkitöltő felületén tehető meg. A felület ezen részét nem védi jelszó, a felszólító végzés átvételét követő első naptól enélkül lehet felcsatolni a földhasználatra vonatkozó dokumentumokat.