fbpx

Már az ENSZ szerint is kifakulhat az európai Green Deal

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 26.

Már régen nem csak a német és más, köztük magyar gazdák szorgalmazzák az Európai Unió agrárpolitikája, a Green Deal kiigazítását, a fenntarthatósági és zöld-törekvések átmeneti elengedését. Maga az EU is kész és nyitott a Zöld Megállapodás felülvizsgálatára, és a minap az ENSZ agrár-élelmiszerügyi illetékese is erre nyilatkozott.

termőföld

Békeidő után új időzítés

Az európai zöld-törekvések a boldog békeidőkben „csak” a gazdaságok növényvédelmiseinek, a hozamok felelőseinek okoztak fejtörést. A hatóanyagok kivonása, az inputanyag-csökkentés erőltetett, 2030-ig markáns mérséklést előíró célkitűzéseit azonban felülírja a fordulat. Az energia- és inputanyag-áremelkedések, majd az orosz háború Ukrajnában sürgős átgondolásra kell késztesse az európai vezetőket – hangsúlyozták egyik ritka egységes fellépésükkor a V4-ek agrárkamarai vezetői. Módosítani kell a zöldmegállapodás időzítéseit, különösen azokat, amelyek jelentősen csökkentik az élelmiszertermelést. Köztük a növényvédő szerek és műtrágyák használatának csökkentését, a nem termő, illetve az ökológiai gazdálkodásba bevont területek növelését – írtuk nemrég a MezőHíren.

A háború tovább ront a helyzeten

Érthető, hogy az EU átszervezi agrármodelljének alapjait a stratégiai autonómia szempontjából az ukrajnai háború után, valamint a COVID-19 és a klímaválság hatásait illetően – mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egyik illetékese az EURACTIV-nak. Maurizio Martina, aki korábban Olaszország agrárminisztere volt, emlékeztetett: már a háború előtti másfél évben is emelkedtek a legfontosabb nemzetközi mezőgazdasági árak. A járvány és a radikális éghajlatváltozás után az Ukrajna elleni orosz háború tovább ront a helyzeten, és szerinte a mezőgazdasági termékek árának emelkedése állandó változó lesz.

termőföld

Európa függősége hiba volt

Az utóbbi évtizedekben Európa egyre nagyobb kitettséget engedett meg az élelmiszer- és energiaimportnak, aminek a kockázatai, sérülékenysége és hátrányai most látszanak igazán. Most még egy földrajzi értelemben korlátozott háború is extrém áremelkedéseket, alapanyag- és áruellátási zavarokat okoz. Ez igaz akár az energiahordozókra, akár a gabona- vagy műtrágyaexportra. A FAO illetékese ezzel kapcsolatban úgy véli, hiba volt, hogy Európa nem dolgozott ki az élelmezésbiztonsággal és a globális ellátási lánccal kapcsolatos stabilizáló keretrendszereket. Ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy nem jó, ha az élelmezés-szuverenitás eszméje odáig fajul, hogy akadályozza a szabad termény- és áruáramlást, a nyitott exportpozíciókat.

A zöld-út segítheti is a függetlenséget

Az EU zöld-törekvéseivel kapcsolatban a FAO igazgatóhelyettese rámutatott: szilárdan ki kell tartanunk az európai mezőgazdasági modellek átalakítása mellett, de logikus, hogy Európa elgondolkodjon a modell alapjainak átszervezésén. Az átszervezés fókusza a stratégiai autonómia kell legyen, tekintettel a világjárvány, az orosz háború konfliktus és az előttünk álló energiaköltségek miatt. Vannak azonban olyan vélemények is, amik szerint Európa fenntarthatósági törekvései éppen elősegítik az energiahordozó-importtól való függés csökkentését.

forrás: EURACTIVE

Fotók: Illusztráció (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)