Repce: ez az utolsó év az ukrán cunamiból

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 04.

A német kereskedők most 145 ezer forintnak megfelelő összegért szerződik a repcét. Ez hazai és ukrán viszonylatban is elkeserítő telephelyi árakat jelent. Ami az ukránokat illeti: az őszi vetésterveiket teljesen átírja a mostani betakarítás.

repcemag
Szeptembernél hamarabb nem indul el az ukrán repce (forrás: cdn.shopify.com)

Mint azt már megírtuk, idén az ukrán gazdálkodók a repcére (és a szójára) fogadtak, mivel ezek könnyen értékesíthető termények voltak tavaly. Csakhogy az utóbbi fél évben folyamatosan csökken a növényi olajok, a kőolaj és a biodízel ára, ami visszahatott az olajmagok értékére is.

Rossz értékesítési kilátások

A helyzetet rontja, hogy a közelgő repcearatás mind Ukrajnában, mind az EU-ban kiválónak ígérkezik. Keleti szomszédunk 3,7 millió tonna magot tervez betakarítani a táblákról, ami mindenkori rekord lenne. Tavaly 3,4 millió tonna volt az ukrán termés. Mivel idén 3 százalékkal kisebb a repceterület, az elemzők a jobb hozamokban bíznak. A tavaly betakarított, rekord mennyiségű repcemag szinte teljes egészében exportra került, a kivitel bő 80 százaléka, 2,6 millió tonna mag az EU-t célozta. Európa tavaly szinte csak ausztrál és ukrán repcét vásárolt a külpiacokról, a kanadai import 4 százalékra szorult vissza.

Most nagyon aggasztja az ukrán exportőröket, hogy a repce csak nagy bonyodalmak árán vergődhet át a lengyel kikötőkbe, hogy onnan folytassa útját a német megrendelők felé. Még rosszabb a helyzet a 11,5 százalékos fehérjetartalmú búzával, melynek célállomása nem is Európa, így feleslegesen vonatozik át az EU-n, és válik minden egyes kilométerrel egyre versenyképtelenebbé a világpiacon mind az orosz, mind az európai áruval szemben. Ráadásul az ukrán terményexport kétharmadát bonyolító gabonafolyosó sorsa is bizonytalan.

Kivéreznek a termelők

Az ukrán szállítmányozók úgy kalkulálnak, hogy az EU meghosszabbítja a kelet-európai gabonastop-tilalmat, és Odessza használhatatlanná válhat a nyári időszakra. Így a legkézenfekvőbb a kis, dunai kikötők használata, ahonnan vagy a folyón felfelé, vagy rövid úton Konstancába hajózható át az áru, innen pedig a francia és a belga kikötőket érik el gyorsabban, nem a németet. Továbbá a kis kikötők korlátozott kapacitása miatt hatalmas árutorlódásra lehet számítani július és szeptember között, ami csak ősszel javulhat, miután az EU feldolgozta saját termését. (Lásd még: Javítottak a Duna hajózhatóságán az ukránok – nem kicsit.)

Az új repcetermést jelenleg 385-390 euró/t áron (145 ezer Ft) szerződtetik a németországi szállítmányozók. Ez azt jelenti, hogy a magyar ár 130 ezer forint alatt lesz, nem kizárt, hogy visszatérünk a 2020. évi árszinthez. Ez pedig veszteséges termelést jelent. A fentiek miatt az ukrán gazdák nálunk is rosszabb helyzetbe kerülnek, pénzügyi hátterük meredeken romlik idén, ami aláássa a jövő évi terveiket. Akár véget ér a háború, akár nem, minden bizonnyal ez az utolsó év, amikor kelet felől nagy repcecunami készül Európa irányába.