fbpx

10 éves mélypont a műtrágyavásárlásban, kivéve a karbamidot

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 10.

Itt az összegzés: tavaly harmadával kevesebb műtrágyát adtak el kétharmadával több pénzért Magyarországon. Az egykomponensű tápanyagok közül a foszforműtrágyák értékesített mennyisége esett vissza a leginkább, míg a szemcsés karbamidé – kedvező ára miatt – nőni is tudott. A termelői árak emelkedése az év második felében felülmúlta az inputanyagokét.

10 éves átlagban ötödével zuhant a vásárlás

A műtrágya-forgalmazók 1,3 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2022-ben. Az értékesített mennyiség 32,4 százalékkal lett kevesebb az egy évvel korábbinál. Az elmúlt tíz év átlagához viszonyítva pedig 21 százalékos a volumencsökkenés. Legnagyobb értékben a tiszta foszfor műtrágyák iránt csökkent a kereslet az AKI jelentése szerint.

műtrágyaértékesítés
Forrás: AKI

Ha viszont nettó hatóanyag-tartalomra vetítve nézzük a visszaesést, akkor a kálium és a foszfor esetében közel azonos mértékű (K -42,4%; P -43,3%) felhasználás-csökkenést látunk, a nitrogéné pedig 28,7 százalékkal mérséklődött. Negyedéves bontásban a harmadik negyedévben zuhant leginkább a vásárlási kedv – ekkor tetőztek a műtrágyaárak, illetve egy időre a forgalmazásuk is szünetelt.

Mivel a szervetlen tápanyagok ára átlagban a két és félszeresére nőtt (de például a kálium-klorid és az ammónium-nitrát csaknem a háromszorosára drágult), a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele a csökkenő kereslet ellenére is hatalmasat ugrott: 65,4 százalékkal 381 milliárd forintra emelkedett.

Ammónium-nitrát helyett karbamid

Az előző évekhez hasonlóan a legnagyobb kereslet a mészammon-salétrom (MAS) iránt volt 2022-ben: a teljes műtrágyaforgalom 54 százalékát ez tette ki (533.838 ezer tonna), de az értékesített mennyiség 36 százalékkal csökkent. A második legnépszerűbb termék a szemcsés műtrágyák közül a karbamid volt (125 ezer tonna), melynek aladott mennyisége még nőni is tudott szemben a 2021. évi 73 ezer tonnával. Ammónium-nitrátból jóval kevesebbet, 28 ezer tonnát vásároltak, a bázisévi 70 ezer tonnához képest ez 40 százalékos mennyiségcsökkenést jelent.

Hozzátesszük, hogy mindeközben a növényvédő szerek ára is 22 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Nőttek az agrárbevételek is

A növényi termékek termelői ára átlagosan 51,5 százalékkal nőtt, ezen belül a gabonafélék termelői ára kétharmadával, a zöldségeké és a burgonyáé több mint harmadával nőtt, az ipari növényeké pedig mintegy másfélszeresére emelkedett. A gyümölcsöké nőtt a legkisebb mértékben, 5,6 százalékkal.

Az élő állatok és állati termékek ára átlagosan 45,6 százalékkal lett magasabb, mint 2021-ben. Az ágazatot súlyosan érintette az energia 50 és a takarmány 47 százalékos árnövekedése 2021-hez képest.

termelői árak és ráfordítások

Mindezek ellenére a mezőgazdasági termelői árak szintje valamivel nagyobb mértékben (+49,7%) emelkedett, mint a termelés ráfordításainak árszintje (+44,7%), ami annak köszönhető, hogy az év második felében az agrárium számára előnyösebben alakultak az árak, mint az inputokat beszállító ipar számára.