fbpx

Csak most jutott el a vetésig? Semmit nem veszített!

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 26.

Az Illinoisi Egyetem Agrárközgazdasági Tanszékén kiszámolták, hogy idén a kukorica vagy a szója vetése bizonyul-e jövedelmezőbb döntésnek. Kiderült, a nitrogén ára nem minden, amikor dönteni kell, és az sem veszített semmit, aki csak most jutott el a vetésig.

szója vs. kukorica
A jövedelmezőség csak egy szempont (fotó: Horizont Média)

A megkésett vetéssel a szója veszít többet

Az egyetemi kutatók modellje szerint bármelyik vetési időpontban a kukorica választása az észszerűbb döntés idén, ami több okból is meglepő. Egyrészt a korábbi becslések arra mutattak, hogy a magas műtrágyaárak a kis igényű szója felé terelik a gazdálkodókat. Másrészt még nem volt rá példa, hogy az optimális vetésidőből kicsúszva ne a szója lett volna a racionálisabb választás. Most ez is megtörtént. Pedig az elemzők az április 7-i műtrágyaárakkal kalkuláltak (a 32%-os nitrogén tonnája itt 621 dollár, azaz 214 ezer Ft volt), nem az ősszel beszerzett, olcsóbb készletekkel.

A kukorica értékesítési árát óvatos becsléssel tonnánként 175 dollárra tették, ami bő 60 ezer forintnak felel meg a helyi piacon, a szójáét pedig tonnánként 399 dollárra becsülték, ami 137 ezer forintnak felel meg. Illinois állam középső, jó termőképességű területein a kukorica április 15-én elvetve 14,5 t/ha-os termésre képes, a szójától pedig ideális esetben 5 tonnás termés várható. Június 10-én elvetve már csak maximum 8,8 tonna és 2,5 tonna hozható ki a két növényből. A szója veszít többet, ami ilyen árak mellett túl nagy jövedelemkieséssel jár.

Most vetve is nagy profitelőnyben a kukorica

Az elemzők arra jutottak, hogy hosszú évekre visszatekintve a kukorica most először bizonyult minden egyes vetési időpontban (április 1. és június 10. között) jobb döntésnek, mint a szója. Korábban az idő előrehaladtával a szója nyereségessége felülmúlta a kukoricáét. Most ez a legvégső vetésre alkalmas időpontban sem igaz. A kukorica várható profitelőnye a szójával szemben egészen május 6-ig nő, ekkor már 560 dollár (193 ezer Ft) hektáronként. A két növény közötti várt jövedelemkülönbség június 10-re szűkül 267 dollárra (92 ezer Ft), de még ekkor is a kukorica vezet.

Úgy tűnik, aki megkésett a munkával, annak sem kell aggódnia: semmit nem veszít az április elején ébredő kollégákhoz képest. Az időjárás is kedvez a közgazdasági jóslat beválásának: eddig túl hideg és száraz volt a talaj a növények érdemi fejlődéséhez, a nagy ugrás csak most jön.

kukorica szója jövedelmezőség
Megjegyzés: az acre/hektár átváltást megtettük a szövegben (forrás: farmdocdaily.illinois.edu)

Kis befektetés – kis kockázat

Az elemzők azonban hozzáteszik: nem mindenki így számolt. Sokak számára épp elég érv volt a vetéskor, hogy a szója kisebb költséggel termelhető, mint a kukorica.A kisebb befektetés pedig kisebb rizikót jelent, ami a mai kiszámíthatatlan piac mellett nagyon is fontos tényező. Az amerikai vetési szándékok április elején ténylegesen azt tükrözték, hogy a kockázatcsökkentés fontosabb szemponttá vált, mint a nyereség: USA: kevesebb kukorica, több szója. Az elemzők úgy vélik, hogy a szója választása 2023-ban nemcsak „lélektanilag”, de számszakilag is előnyösebb lesz, mivel ekkorra válhat igazán kritikussá a műtrágyahelyzet.