fbpx

Vízhiány, fertőzés, mezőgazdasági katasztrófa is fenyeget

Írta: Kohout Zoltán - 2023 június 07.

A szántóföldek, kertészetek termőföldjét mérgezheti meg és teheti tönkre, emellett az állattartásban is jelentős pusztítást vihet végbe az ökológiai vészhelyzet.

Minden téren katasztrofális

Emberi, gazdasági és ökológiai katasztrófával fenyeget az Ukrajna déli részén, a Krím-félszigettől északra megsérült, vélhetően az orosz háborús agresszió részeként felrobbant gát mögül kiszabaduló víztömeg. A hatalmas mennyiséget szállító Dnyeper folyón történt szerencsétlenség következtében irtózatos nagyságrendű, 9 Balatonnyi (18 km3) víz zúdul az ukrajnai Herszon megyére. A következmények természetesen ma még felmérhetetlenek, de azt nem nehéz kitalálni, milyen hatást gyakorol a termőföldekre, az állattartótelepekre és a vízkészletekre. A víztározó ugyanis nemcsak a térség és a Krím-félsziget ivóvízellátását szolgálta, de kulcsfontosságú öntözővíz-forrás is volt egyben.

Aknák, vegyszerek, fertőzések

Jelentések szerint a területen vetett és hamarosan aratásra váró árpa- és búzatáblákon akkor is 100 százalékos lesz a kár, ha gyorsan levonul a víz. Ha így lesz, akkor a napraforgó- és kukoricatáblák még átvészelhetik a katasztrófát – de ez is inkább elméleti lehetőségnek tűnik az egyelőre beláthatatlan mérgezéses fenyegetések miatt. A területen ugyanis részben a mezőgazdasági tevékenység, részben az orosz katonai jelenlét miatt hatalmas mennyiségű vegyi anyag, fegyver, akna, üzemanyagok, olajok, műtrágyák és növényvédelmi készítmények, illetve más, a vizet, a levegőt súlyosan szennyező, elhullott állatok tetemei mellett más bomló, szerves anyagok jelen. (Az áradások önmagukban is fenyegetik az élővilág, a termőtalaj, de még a lakott övezetek köz- és állategészségügyi helyzetét a vízbe mosódó fertőző, mérgező anyagok miatt.)

A közeledő nyári meleg bár gyorsítja az érintett területeket a föld száradását, a párás levegő kedvezhet a bakteriális és rovarfertőzéseknek, a haszonnövény-állományt fenyegető gombás megbetegedéseknek.

Globális következmények

A katasztrófa azonban messze nem csak az ukrán (mező)gazdaságra nézve fenyeget dráma következményekkel. Miután a világ gabonapiacain jelentős mennyiséggel van jelen az ukrán termény, annak jelentős kiesése egész régiókra nézve okoz élelmezési, takarmányellátási problémákat.