fbpx

Többé nem mondhatjuk, hogy nem rajtunk múlott az eredmény

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 14.

Február elsejétől már nemcsak terméskiesésre, hanem jövedelemcsökkenésre is biztosítást köthetünk, ha az rajtunk kívül álló okból következett be.

 

krizisbiztositas

 

Bármi okozhatta

Rajtunk kívül álló, jövedelemcsökkenést okozó tényező lehet egy váratlan állat- vagy növénybetegség, a piaci árak csökkenése, fontos értékesítési lehetőségek elvesztése, a devizaárfolyamok változása vagy éppen a termelés során felmerülő költségek növekedése. Mostantól ezekre sem mondhatjuk, hogy felkészületlenül érték a vállalkozást. Mint arról beszámoltunk, nyáron életbe lépett egy törvény (2020. évi LII. tv), amelyik a gazdasági és piaci jellegű kockázatokkal szemben védi a termelőket. A krízisbiztosítási rendszert a Magyar Államkincstár üzemelteti.

 

Csatlakozás

A csatlakozásra 2021. február 1-től nyílik lehetőség. Az elektronikusan benyújtott csatlakozási kérelmeket 2021. február 28-ig fogadja a Magyar Államkincstár. Akik belépnek, egy kedvezményes hozzájárulási díj megfizetésével egy kölcsönös kockázatkezelési alap részesei lesznek. A kockázatkezelési alapból a termelő automatikus krízisbiztosítási kompenzációra tarthat igényt, ha a jövedelme 30 százalékot meghaladó mértékben esik vissza az előző három év átlagos jövedelméhez képest. Az átlagos jövedelem megállapításához csatlakozáskor a termelőnek az előző három év gazdálkodási adatait kell megadnia. A termelő jövedelemkiesésének legfeljebb 69,9 százaléka kompenzálható. A kompenzációs kifizetésekre nem csupán az évente befizetett termelői hozzájárulások biztosítanak fedezetet, hanem az azt kiegészítő vidékfejlesztési támogatás is (30-70% arányban).

Az egyes mezőgazdasági tevékenységek esetében fizetendő krízisbiztosítási hozzájárulások egységdíjait a növénytermesztésben az alábbi táblázat tartalmazza, de az 542/2020. (XII.2.) kormányrendelet az állattartók díjszabását is rögzíti. A krízisbiztosítási rendszer működésének részletei 68/2020. (XII.23.) AM rendeletből ismerhetők meg.

 

krizisbiztositas dijak

Krízisbiztosítás díjai a növénytermesztésben (Forrás: 542/2020. (XII.2.) kormányrendelet)