fbpx

Termésstabilitás az új Syngenta repcegenetikával

Írta: MezőHír-2023/06. lapszám cikke - 2023 június 08. -Hirdetés

A repcetermesztés sikeressége több tényezőből áll össze. Ennek egyik alappillére a vetőmag, azaz a megfelelő repcehibrid kiválasztása. A Syngenta kiemelten fontosnak tartja, hogy a világ minden pontján megfelelő genetikai alapanyagot biztosítson az adott régióra, a tábla adottságaihoz igazodva a folyamatosan változó körülmények mellett is.

A következőkben szeretnénk röviden bemutatni a Syngenta 2023. évi hazai őszi káposztarepce portfólióját. A megfelelő genetikai háttérrel rendelkező hibridválasztás kiemelt figyelmet kell hogy kapjon, hiszen az egyre hektikusabb időjárási körülmények miatt még fontosabb a jól megválasztott genetika, melyben a stressztűrő képesség mellett a kiegyensúlyozott, magas terméspotenciálnak van a leghangsúlyosabb szerepe. Éppen ezért az adott termőhelyen a legjobb alkalmazkodó képességű hibrid kiválasztása kulcseleme a sikeres repcetermesztésnek.

A Syngenta nemesítői ezt a lehetőséget adják az Önök kezébe az új hibridekkel, melyek legújabb képviselője az SY Robot CL hibridünk.

Ez a Syngenta új nemesítésű Clearfield®gyomirtású középérésű repcehibridje, melyben a versenyképesség kiváló termésstabilitással párosul. A Clearfield®technológiának köszönhetően a későn jelentkező gyomproblémák, illetve a szárazabb időjárás esetében is megoldást kínálhat. Rugalmasan vethető hibrid, mely a fontos betegségekkel (pl. Phoma) szemben kiváló ellenállóságot mutat. Az új SafeCross nemesítésű hibrid előnye, hogy viszonylag lassú az őszi és tavaszi fejlődése, emiatt felnyurgulással nem, de stabil, erős szárral számolhatunk. Tápanyag-reakciója kiváló, alacsony, kompakt növénymagassága megkönnyíti az állományban végzett műveleteket és a betakarítást is. Pergési hajlama alacsony, az erős teleket jól toleráló állományt nevel. Tavalyi vizsgálatainkban 5,41 t/ha termésátlagot produkált (Taktaharkány, 2022). Az SY Robot CL-ről elmondható, hogy stabilan termeszthető hibrid változó körülmények mellett is, mint például a gyenge talajadottság, tápanyag-ellátottság és különböző gyomproblémák.

A hektikusabb időjárási körülmények miatt még fontosabb a jól megválasztott genetika

Az SY Floretta télállósága kiváló, ami alapvető feltétele a tavaszi erős és egészséges állomány további sikeres fejlődésének. Közepes termőhelyi adottságok között is kiválóan megállja a helyét, de kiemelkedő terméspotenciálját a jó termőhelyi adottságok között tudja igazán megmutatni. Betegségekkel szembeni ellenállósága átlagon felüli, és a tarlórépa-sárgaság vírussal (TuYV) szemben is rezisztens. Magas olaj- és alacsony glükozináttartalommal rendelkezik. A tavalyi, 2022-es fejlesztői kísérletben, Taktaharkányban5,14 t/ha kiemelkedő eredménnyel zárt.

Egy olyan hibrid érkezett termelőink kezébe, mely az intenzív termesztési körülményekre kiválóan reagál rekordtermésével, de a stresszes területeken is biztonsággal megállja a helyét.

2021-es bevezetésétől az SY Glorietta már ismert név a hazai termelők körében. Kiemelkedő termésstabilitással, valamint terméspotenciállal rendelkező hibridrepcénk, amely Magyarországon a fejlesztői kísérletünkben, Taktaharkányban a 2022-es évben 5,07 t/ha termésátlagot produkált. Kezdeti energikus fejlődésének köszönhetően korai vetésre kifejezetten alkalmas. Tavasszal nem nyurgul fel, lassú és fokozatos magszárba indulás jellemzi, melynek köszönhetően a késő áprilisi fagyok kevésbé veszélyeztetik. Fómával és szklerotíniával szemben nagyon jó ellenállóságot mutat, és a tarlórépa-sárgaság vírussal (TuYV) szemben is ellenálló hibrid. Kiemelkedő N-feltáró képességének köszönhetően a talajban lévő tápanyagot nagyon jól hasznosítja.

A Syngenta idei őszi káposztarepce ajánlatában továbbra is elérhető a robusztus Bluestar hibridünk, mely az elmúlt években mutatott kiemelkedő terméseredménye, valamint alacsony pergési hajlama eredményeként méltán kedvelt hibrid a hazai repcetermesztők körében.

Repcehibrideinkről további információkért látogassa meg weboldalunkat!

A Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye

Syngenta