fbpx

Fejlesztések a mezőgazdasági tüzek gyors megfékezése érdekében

Írta: MezőHír-2023/05. lapszám cikke - 2023 május 31.

Évről évre egyre több traktor, önjáró betakarító-, illetve bálázógép válik tűz áldozatává. Évente több tízezer tűzeset keletkezik betakarítás során, és több ezer hektár aratásra váró gabona lesz a lángok martaléka. A kombájntüzek esetében a kigyulladt gépek majdnem egynegyede megsemmisül a tűzben.

A gépek egyre több elektronikával vannak szerelve, a nyarak egyre forróbbak, a szárazságban hamar megtörténik a baj, és sokszor nemcsak a gép, hanem rosszabb esetben a betakarításra váró terület is a lángok martaléka lesz. Sajnos akkor sincs mindig esély a tűz gyors terjedésének megakadályozására, ha fel vagyunk szerelve működőképes kézi tűzoltó készülékekkel, hiszen egy hirtelen felcsapó tűzzel szemben sokszor ilyen eszközökkel is tehetetlenek vagyunk. Ha a tűz messze a közúttól lobban fel a betakarítási területen, akkor sok esetben a nagy távolság és a nehéz terep miatt mire a riasztott tűzoltók kiérnek, tehetetlenül kell végignézni a gép vagy a betakarításra váró termény teljes megsemmisülését. A kiérkező tűzoltó járművek vízszállító és -tároló kapacitása is véges, pótlási lehetőség pedig több esetben csak nagy távolságról megoldható. Ilyen helyzetben sokszor egy egyszerű vízszállító tartálykocsi is nagy segítség lehet, pláne olyan, amely saját szivattyúval rendelkezik. A tűzesetek elszaporodását, illetve azok leggyakoribb kimenetelét látva a mezőgazdasági szállítóeszközök gyártói közül többen is piacra dobtak kifejezetten a tüzek időben történő megfékezésére, illetve a mezőgazdasági tűz oltásában részt vevő tűzoltó járművek vízzel történő kiszolgálására traktorvontatású, speciális felszereltségű vízszállító kocsikat, illetve a traktor frontfüggesztésére szerelhető nagyobb kapacitású tűzoltó eszközöket.

Német technika a tüzek lokalizálására, megfékezésére

A német Garant-Kotte Landtechnik kínálatában elérhető AquaLine vízszállító tartálykocsicsaládot a tavaly kiújult embert próbáló szárazság, valamint a többszöri erdő- és mezőgazdasági tüzek miatt bővítették. Így a gyártó 3000 literes tartálytérfogattól kezdve testreszabott megoldásokat kínál.

Az AquaLine vízszállító tartálykocsik az elmúlt években sokat segítettek a tűzoltóság vízkiszolgálásában a tüzek megfékezése során (fotó: garant-kotte.de)

Az AquaLine vízszállító tartálykocsik az elmúlt években már bevetésre kerültek különböző mezőgazdasági területen keletkezett tüzeknél is. Különösen sokat segítettek a tűzoltóság vízkiszolgálásában a tüzek megfékezése során. A felső modell kb. 18 000 literes tartálytérfogatával nagyobb mennyiségű víz is hatékonyan elérhető a tűzoltáshoz, különösen nehezen járható terepen. Az Aqua-Line vízszállító kocsik felszerelhetők egy hidraulikusan, a traktorfülkéből 360 fokban forgatható, széles hatótávolságú vízágyúval, amely nagy sugáron osztja el a vizet az égő területre. A független feltöltéshez, illetve nagynyomású vízsugár létrehozásához a Jurop Julia kompresszorok, vagyis vákuum- és centrifugálszivattyú kombinációja is választható. Ezzel a vizet akár hét bar nyomással is felviheti. Egyedileg kijelölhetők megrendeléskor a szívó- és kimeneti fúvókák helyzete a tartályon, és a felhasználó választhat a 6”-os, valamint a B és C csatlakozók között.

Az AquaLine a széles hatótávolságú vízágyúval, amely nagy sugáron osztja el a vizet az égő területre (fotó: garant-kotte.de)

Az AquaLine a széles hatótávolságú vízágyúval, amely nagy sugáron osztja el a vizet az égő területre (fotó: garant-kotte.de)

Egyszerű, ötletes tűzoltó pótkocsi

A keleti gyártóknál szintén megjelent a gazdaságok számára kínált, a tűz hatékony megfékezésére alkalmas, irányítható vízsugárral felszerelt vízszállító tartálykocsi. Az ukrán Kobzarenko három éve mutatta be a forgózsámolyos kormányzású, kéttengelyes tartálykocsiját, amely 6 m3-es térfogatú, 4 mm vastag acéllemezből készült tartályban tárolja, illetve szállítja a tűzoltáshoz használható vizet. Annak érdekében, hogy az acéltartály élettartamát meghosszabbítsák, az korróziógátló polimer festékbevonatot kap.

Az ukrán Kobzarenko vontatott tűzoltó tartálykocsija (fotó: kobzarenko.com.ua)

Alapfelszereltségben TLT-meghajtású centrifugálszivattyúval rendelkezik a tartálykocsi. A célterültre az oltóvizet a tartály tetején kialakított kezelőálláson elhelyezett, 360 fokban körbeforgatható kézi irányítású vízágyúval juttathatjuk ki. A vízágyú mellett tömlős szórófej csatlakoztatására is biztosít lehetőséget a gyártó a járművön. A tartály töltöttségi szintje a vontató erőgépből is könnyedén ellenőrizhető, a centrifugálszivattyú teljesítményleadó tengelyen keresztül történő meghajtásához pedig elég egy 80 lóerős traktor. Nem jelent problémát, ha olyan járművel vontatnánk, amely nincs felszerelve TLT-csatlakozással, mivel a jármű Honda benzinmotorral hajtott kiegészítő szivattyúval is rendelhető (mint ahogy a képünkön látható tartálykocsi is vontató jármű nélkül képes üzemelni).

A Fields Fireman frontfüggesztésre kapcsolható tűzoltó berendezés (forrás: FIELDS FIREMAN PROJEKT Kft.)

Az egyszerű, ötletes tűzoltó pótkocsi jó szolgálatot tehet olyan tüzek esetén, ahol hagyományos tűzoltó járművek csak nehezen vagy egyáltalán nem tudják a területet megközelíteni (pl. erdőtűz). Nyári betakarítási munkáknál mezőgazdasági, illetve valamilyen más vontatójármű után kapcsolva a területen gyors beavatkozással mentheti meg a nagy értékű gépünket vagy területünket a hirtelen keletkező és terjedő lángoktól.

Beavatkozóegység a traktor orrán

Persze nem mindenkinek van lehetősége egy plusz erőgépet biztosítani, illetve egy külön járműbe beruházni annak érdekében, hogy gyorsan és ütőképesen tudjon reagálni egy hirtelen keletkező mezőgazdasági tűz során. Egy hazai fejlesztésnek köszönhetően viszont egy frontfüggesztéssel szerelt traktort is fel lehet vértezni egy vagy több kézi tűzoltó készülék képességein messze túlmutató tűzoltási megoldással. A FIELDS FIREMAN traktorra kapcsolható hárompontfüggesztett oltóberendezés 650 literes víztartály mellett 15 literes habképzőanyag-tartállyal rendelkezik.

A Fields Fireman frontfüggesztésre kapcsolható tűzoltó berendezés (forrás: FIELDS FIREMAN PROJEKT Kft.)

Vízzel akár 18–20 percen keresztül képes megfelelő nyomáson a tűz oltásra. A habképző anyagot a fő tartályban tárolt vízhez adagolva akkora mennyiségű oltóanyagot hozhatunk létre, mellyel berendezésünk tűzoltási hatékonyságát jelentősen növelhetjük például abban az esetben, ha égő olaj tüzét kell megfékezni. Ha a traktoros úgy látja jónak, hogy habbal oltásra van szükség, egy csap nyitásával az addig vízzel oltó berendezés habbal oltóvá alakíthatja. A habbal oltás befejezésével újra vizes oltóberendezésként láthatja el funkcióját, és a habbal oltást követően a fő víztartály semmiféle külön tisztítást nem igényel, mivel a habképző anyag vízbe való bekeverése nem a tartályban, hanem a tömlőben történik. Nyugalmi helyzetben – amikor nincs szükség a tűzoltó készülék bevetésére – 1200 kg-os tömegének köszönhetően pótsúly funkcióját is betöltheti a traktor orr-részén. Sáros körülmények esetén a sárfelhordás elkerülése érdekében letisztíthatjuk vele traktorunkat és vontatmányunkat a közútra hajtás előtt.

Természetesen sokan gondolhatják, hogy mind a tartálykocsi, mind pedig a kiegészítő tűzoltó berendezés plusz beruházást és fenntartási költséget igényel. Viszont nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy tisztában legyenek a gazdák vele, hogy tűz esetén ezek hiányában mennyi esély marad megmenteni az ezek sokszorosába kerülő kombájnt, traktort, bálázót, a termésről már nem is beszélve.

Farkas Imre