fbpx

2023 végéig kértük a tranzitszabályozás fenntartását

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 31.

Az ukrán áruk vámmentessége érvényben marad. Most már csak az a kérdés, hogy június 5. után mennyi időre engedik a kelet-európai országoknak a gabonastop-tilalom fenntartását?

gabonavonat
Az ukrán gabonaexport egyharmada indul el a szárazföldön (forrás: Lithuanian Railways)

Kétharmad vízen, egyharmad szárazföldön

Az EU a háború kitörését követően, tavaly júniustól liberalizált minden Ukrajnából származó importot, hogy segítse Kijev erőfeszítéseit az orosz invázió megfékezésére. Ezek után öt kelet-európai ország lett a legfőbb tranzitútvonala az ukrán gabonának. A szárazföldi áruszállítás jelentőségét a gabonafolyosó augusztusi megnyitása sem csorbította.

2023 májusáig több mint 30 millió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak az ukránok a Fekete-tengeren keresztül. Havi szinten átlagban 3 millió tonna áru indult el eddig hajóval, ennek fele kukorica volt. Emellett a szárazföldi útvonalakon havi szinten átlagosan 1,6 millió tonna termény utazik, azaz a teljes ukrán kivitel egyharmada tört magának utat Kelet-Európába.

Év végéig stop-tilalom?

Áprilisban Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia kiharcolta, hogy május 2. és június 5. között csak tranzitként haladhasson át rajtuk az ukrán termény. Az EU bizottság nyitott volt rá, hogy a június 5-e után is meghosszabbíthatja a gabonaimport korlátozásait, melyek a búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érintik. Magyarország kérése az, hogy legalább 2023 végéig legyen érvényes az ukrán áru továbbszállításának kötelezettsége az említett öt kelet-európai tagállamból. Magyarország pénzügyi támogatást is kért Brüsszeltől ahhoz, hogy a gazdaságok raktárainak kiürítését segíthesse.

Marad a vámmentesség

Eközben az EU-képviselők megszavazták az ukrán mezőgazdasági termékek exportjára kivetett uniós importvámok további egy évre történő felfüggesztését. A vámfelfüggesztés a belépési minimumár szabályozás hatálya alá tartozó gyümölcsökre és zöldségekre, valamint a vámkontingensekkel szabályozott mezőgazdasági alapanyagokra és feldolgozott termékekre vonatkozik. Az ipari termékekre 2023. január 1-je óta nullakulcsos vám vonatkozik az EU és Ukrajna társulási megállapodása értelmében, ezért nem szerepelnek az új javaslatban.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Most meg 12 tagállam nyafog a tranzitmegállapodás miatt.