fbpx

Pályázati kiírást fontolgatnak iparialma-ültetvényekre

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 19.

Évente több mint ezer hektárral csökkent az almájáról híres Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az alma termőterülete, az iparialma-ültetvények elöregedtek. A csökkenés olyan mértékű, hogy az már az almalégyártást is veszélyezteti. A szaktárca intézkedést fontolgat – írta meg a szon.hu.

almaültetvény
Öreg, rosszul termő ültetvényekkel nem lehet kiszolgálni a gyárat (fotó: Horizont Média)

Már ma sincs elég alapanyaga a gyárnak

Ma már az almafeldolgozó kapacitásokat csak felerészben tudják kihasználni, annyira kevés a hazai alapanyag. Ha érdemben nem változik a helyzet, elképzelhető, hogy nem terem majd annyi gyümölcs, amennyire a feldolgozóknak minimálisan szükségük van. Mindez stratégiai kérdéseket vet fel. Tisztázandó, érdemes-e a továbbiakban az étkezési alma termesztésétől független módon, önállóan foglalkozni az ipari alma termelésének ösztönzésével, bekerüljön-e ez a cél a 2024-től induló VP ültetvénytelepítési támogatások közé?

Apáti Ferenc, a FruitVeB szakmaközi szervezet arra figyelmeztetett, hogy ha a jelenlegi trendek folytatódnak, éveken belül megszűnhet a magyar iparialma-termelés. „Most vagyunk abban a pillanatban, amikor el kell dönteni, hogy mit tegyünk. Egy-egy ültetvény termőre fordulása kettő-öt év. Ha közben a feldolgozás leáll, nem vagy nagyon nehezen tudjuk újraindítani. Ha sikerül is, az elvesztett piaci pozíciókért újra meg kell harcolni” – mondta.

Profi célültetvények támogatása

A szakember hozzátette, hogy ipari almát csak rentábilis célültetvényeken lenne szabad termeszteni, csak meghatározott fajtákkal, és hektáronként 40-50 tonna termeléssel, sőt célszerű egyéb feltételeket is szabni az ültetvénytelepítés támogatásához. A fentiek alapján komoly esély van rá, hogy a jövőre induló pályázati kiírásokban találkozni fogunk a professzionális léalmaültetvények létesítésének támogatásával.

A jelenlegi nemzetközi trendek szerint a léalma piacán kiváló lehetőségek nyíltak, áremelkedés várható.