fbpx

További megyékben rendeltek el tűzgyújtási tilalmat

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 01.

A hétvégén hatóság tűzgyújtási tilalmat rendelt el további megyékben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével.

Tűz a nádasban
Hétvégén Apajnál égett a puszta (Fotó: Dömsöd Nagyközség Tűzoltósága)

2022. február 26-től tűzgyújtási tilalmat rendeltek el:

  • Nógrád-;
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg-;
  • Hajdú-Bihar megyékben.

A tűzgyújtási tilalom az alábbi megyékben fennmarad:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén;
  • Heves;
  • Bács-Kiskun;
  • Csongrád-Csanád.

Tavaszias, csapadékszegény időjárás

A tavaszias időjárás jellemezte a múlt hetet, az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb volt az idő, a tavalyi és tavalyelőtti évekhez hasonlóan az idén is korán beindult a korai növények nedvkeringése. Azonban reggelente lehűlés érkezik, így a vegetáció idő előtti fejlődése kissé megtorpanhat. Számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, a hét eleji szálingózó csapadék nem marad jellemző, így tovább fokozódik a csapadékhiány.

Az élő biomassza kifejlődése nem segíti a tűzkockázat csökkenését. A holt biomassza nedvesség tartalma 10 százalék alatti. A tüzeket elsősorban a gondatlan és szándékos emberi gyújtogatás okozza, ami első lépésben nádasokat, gyepterületeket érint, de ezek a tüzek akár ugrótűz formájában is könnyen átterjednek erdőterületekre. Főleg a fiatal erdőfelújítások és erdőtelepítések veszélyeztetettek.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a FIRELIFE Erdőtűz-megelőzési Projekt oldalán olvashatnak.

A mezőgazdaság több módon támogathatja az erdőtüzek kialakulása elleni védekezést, ennek egyik módja a hagyományos, legeltető állattartás.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc