fbpx

Hiába a fizetésemelés, gyenge a vásárlóerő, esik a forgalom

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 26.

A fizetések szempontjából a mezőgazdaság a nemzetgazdasági ágak között az utolsó helyek egyikét, a 17. helyet foglalja el. Pedig a munkaadók nagyon igyekeztek, és az átlagosnál jobban megemelték a béreket idén. Az emberek vásárlóereje mégis gyenge Magyarországon, így élelmiszerből is egyre kevesebbet viszünk haza.

bevásárlókocsi
Már ritkán látunk zsúfolásig rakott bevásárlókocsit (fotó: Horizont Média)

Szinte minden ágazatban jobbak a keresetek

A mezőgazdaság egészében a bruttó átlagkereset a tavaly márciusi 360,9 ezer forintról 423,6 ezer forintra emelkedett a KSH szerint. Csak néhány szolgáltató és a vendéglátóipar fizet az agrárbéreknél is kevesebbet az alkalmazottainak.

Pedig az ágazat munkaadói kitettek magukért: több mint 17 százalékos fizetésemeléstadtak, ami magasabb a nemzetgazdasági átlagnál. Az ugyanis csak 16,6%-kos növekedést mutatott. Ezzel együtt a mezőgazdák bruttó bére alaposan le van maradva az országos átlagtól, ami 577,9 ezer forint. A különbség több mint 150 ezer forint.

Egyre kevesebbet vásárolunk

A nettó átlagkereset a nemzetgazdaság egészében kedvezmények nélkül 384,3 ezer forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve 398 ezer forintot ért el, 16,6, illetve 16,5%-kal többet, mint egy évvel korábban. De mivel az infláció 25,2%-os volt márciusban, a reálkeresetek közel 7 százalékkal zsugorodtak 2022 azonos időszakához mérten.

Az élelmiszerboltok forgalma ennél is nagyobb mértékben esik. A megvásárolt árumennyiség márciusban 10-12 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A kiskereskedelmi forgalom egésze 13 százalékkal esett. Az emberek vásárlási kedve tavaly júniusban csappant meg, és azóta egyetlen hónapot (2023. január) leszámítva folyamatosan romlik. Üzemanyagból már csaknem 30 százalékkal kevesebbet vásárolunk, mint egy éve.

Mivel egyre magasabb az az árszint, amihez az idei inflációt viszonyítjuk, nyár végére (tavaly ekkor szabadultak el igazán az árak) megszűnhet az állandó drágulás. Áprilisban még mindig 24%-kal voltunk magasabb árszinten 2022-hez képest, ezen belül az élelmiszerinfláció 37,9%-os volt. Néhány, extrém módon megdrágult termék viszont már az árcsökkenés pályájára lépett. (Lásd itt: Megtorpant az élelmiszerinfláció.)