fbpx

Ömlik az EU-ba a repce- és a napraforgómag

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 27.

Az EU Bizottság júliusi adatai szerint az unió repce- és a napraforgó-importját alig befolyásolta Ukrajna megváltozott logisztikája. Sőt, a feldolgozandó olajmagokból a tavalyi mennyiséget sokszorosa érkezett be.

tehervonat
Kiváló teljesítményt nyújt az ukrán vasút és közút (forrás: APK-Inform)

Óriási ugrás a magimportban

Júliusban még zárva volt a gabonafolyosó, az EU mégis 70 százalékkal több repcemaghoz jutott a nemzetközi piacról, mint 2021 júliusában, napraforgómagból pedig 18-szoros mennyiséget tudott beszállítani.

Repcéből a kiváló terméssel büszkélkedő Ausztrália birtokolta az EU importpiacának 78 százalékát, őt Ukrajna követte 10 százalékos részesedéssel. Az UFOP elemzői hozzáteszik: Ukrajna részéről ez nem számít jelentős visszaesésnek, tavaly ilyenkor is csak az importált mennyiség 12 százalékát adta. Az ő értékesítési időpontjuk ugyanis későbbre esik, mint az ausztráloké.

A napraforgómag importjában bekövetkezett ugrás viszont egészen rendkívüli, főként, hogy ebből a domináns beszállító Ukrajna, aki most is 93 százalékban biztosította a behozott mennyiséget. (Moldova 4 százalékos részt tudott kiharapni magának az importpiaci tortából.) Megjegyezzük, a napraforgómagot sem júliusban szokta eladni Ukrajna, ám a háború miatt csak mostanra oldódott meg a tavalyról bent ragadt tételek kiszállítása.

olajmagimport EU
Forrás: EU Bizottság

Feldolgozott termékek: kisebb visszaesés

Az olajmag-feldolgozás termékeiből átlagosan 16 százalékkal kevesebb jutott el az unió területére, mint tavaly ilyenkor, de ez sem ok az aggodalomra. A csökkenés sokkal kisebb mértékű, mint azt korábban bárki gondolta volna. Kijelenthető, hogy az alternatív ukrán szállítási útvonalak kiválóan vizsgáztak a háborús helyzetben. Európa is megnyugodhat: semmi oka izgulni az olajmagok, növényi olajok és fehérjedarák beszerezhető mennyisége miatt. Főként, hogy Ausztrália 2023-ban ismét bőséges mennyiségű repcét tud majd szolgáltatni a jelenlegi állományfelmérések alapján. Az elemzők úgy vélik, jövő év júliusáig több repce lesz a világ globális piacán, mint amennyit elfogyasztani tud, így három nehéz év után ismét növekedni fognak a készletek.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Zuhannak az ukrán fuvardíjak.