fbpx

Nyakunkban a gázáremelés, 30 ezreket ugrik a karbamid ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 28.

A mezőgazdasági termelőket (a fűtésen kívül) két okból aggasztja a földgáz árának októberi megugrása: a kukoricaszárítás és a műtrágyagyártás költségei miatt.

műtrágyázás
Sokkal spórolósabb műtrágyázás elé nézünk (fotó: Horizont Média)

Már állnak a kisebb műtrágyagyárak

Októbertől 5-6-szorosára nő a földgázszolgáltatás díja a 20 m3/óra fogyasztásnál nagyobb felhasználók számára, de az ennél kisebbek is 60-100 százalékos emelkedést tapasztalhatnak. Hiába védi a lakossági „átlagfogyasztót” úgy-ahogy az ársapka, az üzemelési költségek általános emelkedése mindenkit elér.

A mezőgazdasági termelőket (a fűtésen kívül) két okból aggasztja a földgáz árának októberi megugrása: a kukoricaszárítás és a műtrágyagyártás költségei miatt. A műtrágyapiac befagyott, az őszi szezonnyitóárakra vár minden gyártó és forgalmazó. Termék még van a raktárakban, a kérdés csak az, hogy mennyiért adják el, főként annak a tükrében, hogy később esetleg szüneteltetni kell a gyártást. A hírek szerint leállásra kényszerülhetnek a legnagyobb európai gyárak is, a régiónkban pedig már állnak a kisebb kapacitásúak.

Karbamid: havonta 30 ezer forintos ugrás?

Az európai földgázpiacon csütörtökön a júniusi érték négyszeresét kérték az energiahordozóért, történelmi csúcsra emelkedett a gáz ára. Mint fentebb jeleztük, ezzel messze nincs vége, mivel az októberben kezdődő új gázpiaci évben ismét megtöbbszörözi az árát. A német kikötőkben a karbamid tonnája 875 euróba (359 ezer Ft) kerül, míg Franciaországban 805 euróba (330 ezer). Július óta tonnánként 70-100 eurót ugrott a nitrogéntápanyag ára. Hazánkban a termelőknek 380-400 ezer forintot kell leszurkolniuk érte, ha egyáltalán találnak még eladót. Az átrend pedig hűen követi az európait. (Lásd még cikkünket: Drasztikus drágulás az inputok és gépek terén.)

Laptársunk, az Agrárágazat szeptemberi számában részletesen foglalkozunk a műtrágyapiaci kilátásokkal. A drágulásról szóló hírek mellett üdítő lesz az árleszorító tényezőket is sorra venni…