fbpx

Egy év alatt egymillió hektárral nőtt a brazil kukoricaterület

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 06.

A területnövekedés már önmagában is félelmetes, de a legaggasztóbb mégsem ez. A brazilok „bőrbe kötve” értékesítik a termés egyre nagyobb hányadát. Közben pedig lendületesen fejlesztik az etanolipart is. Az állandó kereslet magasan tartja a kukoricaárakat, ami viszont hajtja a termelést is.

Klíma: a másodvetés fővetéssé válik

Az USDA 3 millió tonnával 103 millió tonnára emelte becslését a márciustól jövő év február végéig tartó gazdasági évben várható kukoricatermésére Brazíliában. Ennek oka, hogy a növény területe nagyot nőtt, és a hozamok is jók voltak. A kukorica már 18,5 millió hektárt foglalhat el az országban az előrejelzés szerint. Ez nem kevesebb, mint egymillió hektáros (!) területnövekedés – köszönhetően az ötéves átlagot jóval meghaladó exportáraknak, valamint az állattenyésztés (különösen a baromfiszektor) termelésbővülésének, illetve az etanolipar növekvő igényeinek.

Brazília fővetésű kukoricáját általában szeptember és december között vetik, és régiótól függően január és május között takarítják be. Csakhogy a vetési időszak Brazíliában is egyre aszályosabb, idén a gazdák hatalmas veszteségről számoltak be a 2019 őszén elvetett állományokban. Ezért egyre inkább teret nyer a másodvetésű „safrina” kukorica. Ez a növény a gyapot alternatívája is Brazíliában. Míg a gyapot iránt nagyot esett a kereslet a világban, addig a kukorica népszerűsége – sokoldalú hasznosíthatósága miatt – töretlenül emelkedik. Így az idei területbővülés szinte teljes egészében a safrina hódításának köszönhető.

 

 

A sokkal több kukoricából kevesebb jut exportra

A fővetésű kukorica területe is növekedhet idén, mivel szeptemberben az egekig szöktek a kukoricaárak Brazíliában. Az export ugyanis eddig olyan ütemű volt – és ebben a reál dollárral szembeni gyengesége is szerepet játszik –, hogy őszre teljesen kiürültek a raktárak. Éppen ezért 2021 márciusa és 2022 február elseje közötti az USDA szerint 107 millió tonnás termést is betakaríthat Brazília – ez 4 százalékos növekedés lenne a futó gazdasági évhez képest. Az előrejelzések szerint a termőterület 19,2 millió hektárra bővül (+700 ezer hektár a mostanihoz képest).

Az USDA a számok tükrében félmillió tonnával, 34 millió tonnára emelte a futó gazdasági évben várható brazil kukoricaexportot, de ez még mindig 14 százalékos csökkenést jelent az előző szezon 40 millió tonnás rekordkiviteléhez képest. A belső kereslet ugyanis megnőtt az országban a kukorica iránt, a baromfi- és sertésszektor egyre többet igényel ebből a terményből. A 2021 márciusában kezdődő gazdasági évben viszont már 37 millió tonna lehet a kivitel, amit a nagyobb terméssel és a továbbra is gyenge reállal magyaráznak az elemzők.  Mindez azt jelenti, hogy Brazília továbbra is inkább „bőrbe kötve” fogja értékesíteni a kukoricáját, vagyis elsősorban a baromfiszektorától van tartanivalónk. A brazil termés a világpiaci árakra gyakorolt hatása miatt érdekes Európában (hazánkban), és ezért érdemes figyelemmel kísérni az ukrán kilátásokat is.