fbpx

Árvíz: az olasz tésztagyáraknak idén több magyar gabona kell

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 22.

Nem elegáns bevallani, de tény, hogy az észak-olasz régiót érintő ítéletidő a teljes magyar agrárium számára nagy lehetőséget rejt.

olasz áradás
Hatalmas a gazdasági kár (forrás: The Herald Journal)

A magyar agrárium kiemelt partnere

Május közepén a súlyos aszályhelyzetet özönvíz váltotta fel Észak-Olaszországban. Torinótól San Marinóig egyes körzetekben két-három nap alatt 300 mm eső hullott le, annyi, mint 2022-ben egész évben. „Május 16-án az áradásban elvesztettünk egy kollégát. Ez a legrosszabb következménye az időjárásnak” – mondta Matteo Evangelisti, egy zöldségek és gyümölcsök nagykereskedelmével foglalkozó cég vezetője.

Emilia-Romagna régióban legalább 13 ember tűnt el a hirtelen esőzést követő árvízben. A térség nagyon fontos az olasz agrárkibocsátás szempontjából, kiváló tészták, sajtok, sonkák származnak innen, hogy csak a legismertebbet említsük, a pármai sonka. Itt található a Barilla és a Parmalat központja is. Ezek az élelmiszeripari óriások a magyar agrárium alapanyagait is igénylik. A hazai kukorica, búza és durum legfontosabb piacáról beszélünk, de takarmányból, állateledelből és tejből is a legnagyobb vásárlóink között van a térség.

Most itt mintegy 5000 gazdaság szenvedett veszteségeket, és 1,5 milliárd euróra becsülik az időjárás okozta mezőgazdasági kárt. Az infrastruktúrát talán 620 millió euróból lehet helyreállítani. Így az olasz tésztagyártás idén lényegesen több külföldi gabonára szorul majd, amit a hazai termelőknek nem árt fejben tartani.

olasz áradás
Sok ezer hektár került víz alá (forrás: Reuters/Lane Hickenbottom)

Forlì-Cesena, Ravenna és Bologna tartományok hatalmas területei is víz alá kerültek. Egész falvak vannak elszigetelve, mert az utakat elmosták az esők. Ezeken a településeken nincs áram és víz. „Óriási károk érik a gazdaságokat és a vidéki infrastruktúrát. Több ezer hektár kivi, szilva, körte és alma, zöldség és gabona került víz alá. Gazdasági épületek, gépek rongálódtak meg, úsztak el” – mondja Ettore Prandini, az olasz gazdálkodók szövetsége, a Coldiretti elnöke. Ez pedig az olasz zöldségkínálat szűkülésében mutatkozhat meg, ami főként a magyar paradicsom számára jelent tartósan jó árakat a belpiacon.

A dél-olasz gyümölcsösök sem úszták meg

Azokon a területeken is nagy a kár, ahol áradások nélkül vészelték át a kiadós esőt. Pugliában részben felrepedt a korai cseresznye, ami mintegy 15%-kal korlátozta a kínálatot. A múlt héten 4,50 és 6,50 euró/kg közötti áron vették át a gyümölcsöt a termelőktől, többet fizettek érte, mint tavaly. Campaniában még nem indult be a cseresznyekampány, mivel az elmúlt hetek rossz időjárása repedésekhez és rothadáshoz vezetett. A kereskedőkhöz nagyon kevés áru jut el.

Az időjárás még a dél-olaszországi Matera tartományban sem mondható ideálisnak. „Jó szezonban reménykedtem, mert megúsztuk a késői fagyokat, és sok jó méretű gyümölcs volt a fákon. Most azonban a 10 hektáros kajszibarackom nagy részét megrongálta az eső. A korai fajták 70%-a eladhatatlanná vált a repedések miatt” – mondja Adriano Vena termelő. Úgy látja, hogy a későbbi fajtákból csak 10%-ot veszített, ezeknél folytatja a kalciumos lombtrágyázást, remélve, hogy így elarathatóbb gyümölcsöket szedhet majd. Az olasz gyümölcstermesztés veszteségei a magyar termelésben is magasabb kezdőárakhoz vezethetnek.

Olaszország az egész nyár folyamán a sokéves átlagnál több esőre számíthat a hosszú távú előrejelzés szerint. Lásd a többi ország, köztük hazánk kilátásait cikkünkben: Időjárás: ki jár jól az idei nyárral?