fbpx

Komoly veszély, megoldásra vár a toxinos kukorica problémája

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 22.

Az elmúlt fél évben a jobb minőségű magyar kukorica eltűnt a piacról, és mostanra jelentősen megnőtt az aflatoxinnal fertőzött termény aránya. A gabonaimport tilalma ront a helyzeten – írja figyelmeztető hangvételű közleményében a Magyar Bioüzemanyag Szövetség (BMSZ).

A hazai élelmiszerbiztonságban kulcsfontosságú

„A Magyar Bioüzemanyag Szövetség tagvállalatai együttesen évente több millió tonna kukoricát, repcét és árpát dolgoznak fel. Mély ismeretekkel rendelkezünk a magyar mezőgazdaságról, szereplőivel szoros kapcsolatot ápolunk. Több tagunk már 2022 augusztusában megkereste a döntéshozókat, és figyelmeztetett a magyar termést befolyásoló, a magyar élelmiszerbiztonságot komolyan veszélyeztető aflatoxin-szennyezett kukoricatermés problémájára”, közölte a szakszövetség. A közlemény emlékeztet: az uniós jogszabályok szerint a 20 ppb fölötti aflatoxin-tartalmú kukorica semmilyen élelmiszerben vagy takarmányban nem használható fel.

kukorica

A szövetséghez tartozó cégek a határérték alatti takarmánykukoricából ma egyetlen integrált folyamat során fele-fele arányban készítenek bioüzemanyagot és állati takarmányt, egyes esetekben élelmiszer-alapanyagot – kiváló minőségben. Így kínálhatnak évente több százezer tonnányi biztonságos alapanyagot a magyar tejtermelőknek és élelmiszeripari gyártóknak, ami kulcsfontosságú az élelmiszerlánc biztonsága szempontjából Magyarországon. Ugyanakkor az elmúlt fél évben a jobb minőségű magyar kukorica eltűnt a piacról, és mostanra jelentősen megnőtt az aflatoxinnal fertőzött termény aránya.

A gabonaimport leállítása rávilágít a súlyos problémára

Az ukrán gabonaimport megindulása miatt ez a probléma mostanáig kevéssé volt előtérben. Most azonban súlyos a helyzet: a kormány egy hónapja tilalmat rendelt el a magyar gabonafeldolgozó ipar és így a magyarországi élelmiszerlánc-biztonság fő forrásává váló jó minőségű ukrán kukoricára. A behozatali tilalmat az állítólagos alacsony árakkal indokolták. Ezzel szemben akár az abszolút, akár az Európa más részein tapasztalható árakhoz viszonyítjuk, a kukorica Magyarországon inkább magas, mint alacsony árúnak mondható. Időközben az alacsony aflatoxin-tartalmú kukorica mennyisége is aggasztó mértékűre csökkent. Az elmúlt hetekben így egyre nyilvánvalóbbá vált az aflatoxinprobléma súlyossága.

Alaptalan a hír, nincs megoldás

A MBSZ a kialakult helyzetben fontosnak tartja jelezni, hogy a kezdetektől következetesen és pontosan tájékoztatták a kormányt az aflatoxinos kukoricatermés okozta problémáról és annak mértékéről. Ezek az erőfeszítések eddig elutasításba ütköztek. Másrészt a szövetségnek tudomása arról, hogy alaptalan a híresztelés, miszerint a kormány nagylelkű pénzeszközöket ajánlott volna fel tagjainknak a helyzet megoldására. Ellenkezőleg: a kormány az eddigiekben nem javasolt megoldást egyik szövetségi tagvállalatnak sem. „Továbbra sincs tudomásunk arról, hogy a kormányzat hogyan tervezi rendezni a kialakult helyzetet, így a tavalyi toxinos kukoricatermés ügye jelenleg is megoldásra vár”, húzza alá a Magyar Bioüzemanyag Szövetség.

(Forrás: Magyar Bioüzemanyag Szövetség)