fbpx

Benne vagyunk a nyári betakarítási szezonban

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 28.

A szélsőséges körülmények miatt korábban érnek a kalászosok, így már megkezdődött a betakarításuk. Az extrém meleg miatt különös figyelmet igényel a munkaszervezés a mezőgazdasági termelőktől, magas a mezőgazdasági tűzesetek száma is, pedig a fél országban tűzgyújtási tilalom van.

Aratás utáni bálák
A kombájnok után sok helyen már a bálázók is befejték a munkát (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A nagy hőség miatt gyorsabban érik a gabona

Nagy István agrárminiszter tájékoztatójában elmondta, hogy a növénytermesztés idei terméskilátásait komoly mértékben rontja az aszály, amely leginkább az alföldi területeket sújtja.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben június 27-ig a termelők országosan csaknem 230 ezer hektár mezőgazdasági területre jelentettek aszálykárt. A bejelentések alapján a legsúlyosabb és legkiterjedtebb aszálykárok Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak.

Az extrém meleg következtében tovább bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett területek száma hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, a csapadékszegény időjárásra való tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal június 24-től kiterjesztette a tűzgyújtási tilalmat, ami így Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre vonatkozik. A korlátozás miatt így tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.

A mezőgazdasági termelőknek a nyári betakarítási munkák megkezdése előtt fel kell készülniük a tűzvédelemre a munkagépek kapcsán, a betakarítás helyén és a telephelyeken.

A gazdáknak figyelniük kell a mezőgazdasági gépek műszaki állapotának átvizsgálására, különös tekintettel az akkumulátorokra és a kipufogórendszerekre. Emellett kiemelte, fontos a tűzoltókészülékek ellenőrzése, a védőszántásokkal történő tűzvédelmi sávok kialakítása, a dohányzásra kijelölt helyek kijelölése, valamint az erre vonatkozó szabályok betartása és betartatása.

Fontos a kalászos termények előírás szerinti szállítása, elhelyezése és tárolása is. Ezeken túlmenően a megfelelő hulladékkezelés kialakítása, a tűzvédelmi szabályzat elkészítése, a dolgozók tűz- és balesetvédelmi oktatása, illetve a villamos és villámvédelmi berendezések ellenőrzése is lényeges feladat, mely a munkáltatókat/gazdákat terhelik.

Aratás utáni bálák
Fontos a kalászos kapcsán előállított termékek előírás szerinti szállítása, elhelyezése és tárolása (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A nyári aratási munkálatok megkezdésével több mezőgazdasági munkagép az utakon

A gyorsforgalmú utakon ideális esetben nem láthatók ilyen speciális járművek, azonban a vidéki, különösen a kisebb falvak közötti alsóbbrendű utakon gyakran találkozhatnak a közlekedésben résztvevők agrármunkagépekkel.

A mezőgazdasági gépek vezetőinek óriási felelőssége van, hiszen járműveikkel gyakran a teljes úttestet elfoglalják a közlekedése során. A szemből érkező vagy az előző járművekkel való találkozáskor elsősorban a mezőgazdasági munkagép vezetőjének kell mindent megtennie a saját és a mások biztonsága érdekében.

Azonban a közúton közlekedőknek is figyelniük kell: fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg a speciális munkagépeket, felkészülve az átlagtól eltérő közlekedési manőverekre. A mellettük való elhaladás, előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést és türelmet igényel.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc