fbpx

Esély a magyar dinnyének: a spanyol kínálat ismét csökken

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 03.

A klímaváltozás következtében a spanyol termelők is egyre inkább az őszi vetésű növényekre összpontosítanak. Ez kihat a tavasszal ültetendő kultúrákra, így a dinnye termőterületét is erősen csökkenti. Mindez megalapozhat egy jó értékesítési szezont Magyarországon.

dinnyepalánták
Jobb kondiban vannak az idei magyar palánták (forrás: dinnyefarm.hu)

Egyre kevesebb az öntözővíz

Tavaly Hollandiában későn vetették el a paprikát, a padlizsánt és az uborkát, ezért ezek betakarítási időszakát a spanyol Almeríában megnyújtották a termelők, hogy kihasználják a gyenge kínálat és magas árak adta piaci lehetőséget. Ez azonban azt eredményezte, hogy a dinnyepalánták kiültetésének idejére még nem állt rendelkezésre elegendő szabad terület. Így a dinnye kihelyezése is megcsúszott, ami későbbi és a vártnál gyengébb betakarítást eredményezett.

A gyenge termés aztán sok gazdálkodó kedvét elvette a dinnyetermesztéstől, különösen a költséges sárgadinnye területében várható csökkenés – vélekedik Lutz Krasemann, a német Fruchthansa GmbH ügyvezető igazgatója. A zöldség-gyümölcstermelő és -kereskedő cég vezetője úgy látja, a görögdinnye és a sárgadinnye területében 10-15 százalékos csökkenés várható ebben a szezonban Spanyolországban. Azt se feledjük, hogy Spanyolországot érinti talán leginkább a klímaváltozás Európában, ami vízhiányban mutatkozik meg. A kormány szigorúan korlátozza az öntözővíz mennyiségét, ennek eredményeként a gazdálkodók kénytelenek a precíziós gazdálkodási technológiákra támaszkodni.

Van az az ár, amiért megfordul a csökkenő trend

Tavaly hazánkban is 15 százalékkal zsugorodott a dinnyék területe, folytatódott a két évtizede tartó csökkenő trend. A dinnyetermelésben 2004-ben értük el a csúcsot, ekkor a görög fajtákból csaknem 12 ezer hektáron, a sárgadinnyékből bő ezer hektáron folyt a betakarítás. Azóta az előbbi területe a negyedé-ötödére (2600 ha), míg az utóbbié kevesebb, mint a felére (400 ha) esett.

görögdinnye területe
Forrás: KSH

Tavaly az elmúlt 150 év legmelegebb és legszárazabb nyarát éltük át Magyarországon. Ennek következtében a dinnye tenyészidőszaka lerövidült, három héttel korábban zárult a szezon. Szinte végig keresleti volt a piac, így soha nem látott árak alakultak ki Európában. A KSH szerint hazánkban 42 százalékkal emelkedtek a termelői árak egyetlen év alatt. Ennek köszönhetően nálunk most növekszik a dinnyetermelési kedv. Kovács Zoltán, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke szerint az aszálysújtotta, békési tájkörzetben legfeljebb 1-2 százalékkal nőhet a görögdinnye területe, de a Nyírségben 10 százalékkal is emelkedhet. Ezzel együtt nem fogjuk elérni a 2021-es szintet.

„A tavasz idén jobban indult. Ha voltak is mélypontok a hőmérsékletben, ezek nem okoztak fagykárt. Picivel előrébb is vagyunk a termelésben, mint tavaly. Az árkilátások motiválók, mert látjuk a spanyolországi és olaszországi termeléscsökkenést. Török oldalról is érzünk némi visszaesést, és Ukrajnában is inkább az alapélelmiszerek, a krumpli és a hagyma megtermelése került előtérbe. Mindez papíron jó esélyeket teremt a magyar dinnyének, de az eredményt a nyár dönti el” – fogalmaz a medgyesegyházi szakember.

Kapcsolódó írásaink:

Vegyszermentes megoldás a görögdinnye gazdaságos termeléséért

Hozzá kell nyúlni az uniós válságalaphoz az aszály miatt

Kevés az ukrán zöldség, friss árut és vetőmagot várnak