fbpx

Helyet kap a növénytermesztés is a nemzetközi agrárkiállításon

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 03.

A XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár 2023. május 4-5-6-án várja az érdeklődőket. A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozóján a növénytermesztés alapjait bemutató tanösvény is felállításra kerül.

Az állattenyésztő szakma számára ma már európai hírű a kiállítás, 2022-ben 38 országból érkeztek látogatók, de főleg a hármas határ közelsége miatt rendkívül jelentős a Szerbiából és Romániából érkező szakmai látogatók száma. A ma már nemzetközivé vált eseményt a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervezi meg 1994 óta a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek társrendezésében.

A kiállítás pontos helyszíne: Hódmezővásárhely, Aranyág kert 71. szám, a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centruma.

Kalászos
A vetőmag előállítók, műtrágya forgalmazók is képviseltetik magukat a kiállításon (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A növénytermesztés szakmai alapjai

A kiállítás fő profilja az állattenyésztés, de a tanösvényi programja bemutatja a gazdaság növénytermesztésének szakmai alapjait. A növény egészségét megőrző folyamatokon, a mikrobiológiai és gépi megoldásokon keresztül rávilágít a növénytermesztés, azon belül is a takarmánynövény termesztés kiemelt szerepére, a minőségi takarmány előállítás biztosítására.

Az egyes állomásokon a szakmában elismert és gyakorlott szakemberek várják a látogatókat, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire, és személyre/területre szabott szaktanáccsal is szolgálnak.

Tanösvényi programok
A növénytermesztés alapjait bemutató tanösvény állomásai (a kép kattintásra nagyítható)

Az állattenyésztés nyolc ágazata jelenik meg

A részvénytársaság teremtette meg Magyarországon az újkori állatkiállítások kultúráját, s vezette be az állatbírálatokat a legfejlettebb állattenyésztő országok mintája alapján. A küllemében is lenyűgöző állatkiállítói terület nagy létszámú és széles választékú őshonos, szinte valamennyi mai modern, intenzív hasznosítású és sokszor másutt nem látható, különleges tenyészállatnak ad helyet. A kellemes hangulatú, magyaros stílusú, nádfedeles, fa szerkezetes állatbemutató terek tökéletes hangulatot teremtenek a vidék legnagyobb mezőgazdasági szakmai találkozójának.

Az állattenyésztés nyolc ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, kecske-, a baromfi- díszbaromfi-, és nyúltenyésztők, a halászat, vadászat, valamint az állattenyésztés és az ahhoz kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoznak be.

A nyilvános show-bírálatok, tenyészállat-árverések a mindenkori hazai állomány élvonalának aktuális képét tükrözik. Az állattenyésztéshez kapcsolódó tartástechnológiák, valamint növénytermesztési gépek is egyre nagyobb számban kerülnek bemutatásra.

A hazai mezőgazdaság jelentős része megjelenik a vásárhelyi kiállításon, a szaporodásbiológiától az állatgyógyászatig, a tartástechnológián át a takarmányozásig minden – az állattenyésztéshez szükséges – szakterület képviselőit, a vetőmag előállítókat, műtrágya forgalmazókat, gépgyártókat, gépforgalmazókat, a különböző technikák és technológiák képviselőit meg lehet találni a seregszemlén.

Programok, napokra osztva
A háromnapos rendezvény részletes programjai és a fontosabb tudnivalók (a kép kattintásra nagyítható)

Rajzpályázat és kulturális programok

A nagy érdeklődésre való tekintettel, változatlan feltételekkel 2023. évre is várják a szervezők a gyermekek rajzait. Hagyomány szerint három korcsoportot indítanak (óvodások, alsós és felsős tanulók), kategóriánként 3 munkát díjaznak, a beadott művek számától függően különdíjakat is odaítél a zsűri.

A rajzverseny témája minden kategóriában: „Rajzolj az állatokért”, vagyis hogyan változott az ember és az állat kapcsolata az utóbbi 30 év alatt?

A díjazott képek egy évig, a következő kiállításig, megtekinthetőek a rendezvény honlapján.

A szakmai programok mellett számos kulturális, népzenei, hagyományőrző műsor, fellépés is színesíti a háromnapos rendezvényt. Ezek többsége a Kisszínpadon lesz megtekinthető.

Kulturális programok
A Kisszínpad programjai (a kép kattintásra nagyítható)

Továbbra is lufimentesen

A nagy értékű állatok nyugalma érdekében továbbra is lufimentes a rendezvény. A kiállítók és az árusok nem dekorálnak, ajándékoznak léggömböket.

A szervezők külön kérik, hogy a látogatók csak egyedi esetben hozzanak kutyát, ha semmiképp sem tudják a kedvencet otthon hagyni. Ebben az esetben szükséges az érvényes oltási igazolvány, a kutyát vezessék pórázon, legyen rajta szájkosár. A haszonállatok és a látogatói tömeg miatt csak jól szocializált ebeknek lehet helye a kiállításon.

Térképvázlat
Az esemény rendezvényeinek helyszínei (a kép kattintásra nagyítható)

Forrás: HMG