fbpx

A nehéz tavasz ellenére a szántón jók a terméskilátások

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 29.

Megint nagyon hideg volt a tavasz Európában, ami a középső és déli területein még csapadékhiánnyal is párosult. Nyugat-Európa könnyebben tudta elindítani a szántóföldi munkákat. A növények többsége jól viselte a helyzetet, a terméskilátások egyelőre jók.

kukorica
Végre megjött az eső és a meleg (fotó: Horizont Média)

Nyugat-Európa könnyebben megúszta

Európa nyugati, északi részein március-április folyamán kedvezően alakultak az időjárási viszonyok az őszi vetések fejlődéséhez. Eközben Európa középső és déli részein csapadékhiány és hűvös időjárás jellemezte az időszakot, a szakértők enyhe termésdepresszióval számolnak. Végül megérkezett a várva várt eső, de ez Dél-Spanyolországban és Portugáliában már nem tudta teljesen helyreállítani a terméspotenciált, az özönvíz inkább károkat okozott a földeken.

Az alábbi ábrán azt látjuk, hogy az aszályos és hideg tavasz mely országokban okozott maradandó veszteségeket az őszi kultúrákban. Észak-Olaszországban a tavasziak vetése is olyan sokat késett, hogy a hozamvesztést biztosra vehető. Április 22-ig csapadékhiányos területnek minősült még Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Románia és Dél-Ukrajna is.

időjárási anomáliák EU
Forrás: JRC

Szinte minden terményből jók a kilátások

A növények egyelőre jól viselik a viszontagságokat. Uniós szinten az ötéves átlagot 2-2,5 százalékkal meghaladó búza- és árpahozamot valószínűsítenek most a szakértők. A tavaszi árpa hozama több mint 4 százalékkal múlhatja felül az elmúlt években megszokott eredményt, 4,3 t/ha lehet az uniós átlaga. Az őszi árpa átlagtermése alig marad el a búzáé mögött (5,79 t/ha és 5,95 t/ha). A repce teméskilátásait az ötéves átlagnál 3,8 százalékkal jobbnak ítélik (3,19 t/ha), de a tritikálétól is sokkal jobb eredményt várnak (4,34 t/ha).

Az optimizmus a tavaszi vetésű növényekre is kiterjed, egy kivételével mindegyiktől jelentős hozamjavulásra számítanak: a krumpli, a napraforgó, a szója, sőt, a cukorrépa is 3-5 százalékot tehet rá a megszokott számokra. A kakukktojás éppen a kukorica, ahol nem várható érdemi hozamjavulás a becslések szerint. Nyugat-Európában az időjárás már április második hetében melegebbre és csapadékosabbra fordult, így némi késéssel, de kiváló körülmények között került földbe a kukorica. Olaszországban, Spanyolországban, Magyarországon, Bulgáriában és Romániában a száraz hideg miatt jelentősebb volt a munkálatok csúszása. Áprilisban azonban több meleget és esőt hozó front is érkezett a térségbe.

Biztató magyar számok

Magyarországon az őszi kalászsosok mindegyike rosszabb terméssel kecsegtet idén a tavalyinál, de ezzel együtt is mindegyik jobb lehet az ötéves átlagnál. A tavaszi vetésű kultúrák pedig mind a tavalyi, mint az ötéves átlagnál többre lehetnek képesek idén az elemzők szerint. A kukoricától egészen kiváló eredményt várnak.

  • Őszi búza: 5,72 t/ha
  • Őszi árpa: 6,03 t/ha
  • Tavaszi árpa: 4,31 t/ha
  • Tritikálé: 4,33 t/ha
  • Repce: 3 t/ha
  • Cukorrépa: 66,6 t/ha
  • Kukorica: 7,75 t/ha
  • Napraforgó: 2,97 t/ha
  • Szója: 2,76 t/ha

Lásd még a témában: Csak most jutott el a vetésig? Semmit nem veszített!