fbpx

Ukrajnában kezdődik a kukoricavetés, az EU-ban csúszással

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 27.

Európa északi és déli fele élesen eltérő időjárási helyzetben találta magát a tavaszi vetési kampány kezdetén. Ez erősen kihat az őszi vetések állapotára és a tavaszi munkák készültségére is. Ukrajnában pár napja kezdték el a kukoricavetést.

napraforgó
Hazánkban viszonylag időben elcsíptük a vetést, csak Észak-Magyarországon van némi csúszás (fotó: Horizont Média)

Észak tocsog a sárban, Dél porzik a szárazságtól

Márciustól április 17-ig Európa északi részén jelentős mennyiségű csapadék esett, ami előnyös volt a talajnedvesség helyreállása szempontjából, de a talajelőkészítést és a vetést is lassította. Később került földbe a cukorrépa, a burgonya és a tavaszi árpa is. Európa déli részein ugyanakkor súlyosbodott az aszály. Észak-Olaszországban és az Ibériai-félszigeten a tavaszi vetésterveket a vízhiány fényében újragondolták a gazdák, és a vízigényes kultúrák területét lényegesen csökkentették mind a szántón, mind a kertészetekben. Spanyolországban és Portugáliában már az őszi vetések is rossz állapotban vannak, biztosra vehető a termésveszteség.

Az elmúlt 20 év időjárási adataihoz mérten az elmúlt másfél hónap 1-2 fokkal melegebb volt az Ibéria-félszigeten, Lengyelországban, a balti államokban, Oroszország európai részén, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Romániában, Bulgáriában és Törökországban. A sokéves átlagnál 1-2 fokkal hidegebb időjárást mértek Skandináviában és Franciaország nyugati partjainál. A sokéves átlag felét sem érte el a lehullott csapadék mennyisége az Ibériai-félszigeten, Franciaország déli és Olaszország északi részén, valamint a Krím-félszigeten. A sokéves átlagnál legalább 50 százalékkal több esőt kapott Észak-Európa, beleértve Ukrajna nyugati részét és Fehéroroszországot is, csak Lengyelország részesült ennél kevesebb csapadékban.

időjárási anomáliák EU
Időjárási anomáliák március 1. és április 1. között (forrás: EU Bizottság)

Növényállapot, vetési munkák

Az eddigi időjárás alapján Európa egészét tekintve a tavalyinál valamivel jobb átlaghozamokra lehet számítani idén kalászsokból és repcéből. A repce átlagtermése akár 7 százalékkal is felülmúlhatja a 2022. évit, uniós átlagban 3,3 t/ha-ra számítanak az elemzők. A rozsé 8 százalékkal is javulhat, elérve a 4,3 t/ha-t, míg a többi kalászosé 1-4 százalékkal lehet jobb, kivéve a tavasziakat. A tavaszi árpa hozamai 4 százalékkal eshetnek a csapadék miatt kitolódott vetésidő miatt, uniós átlagban 4 t/ha körülire várják.

A cukorrépa vetése is megcsúszott a legfontosabb termőterületeken, például Hollandiában április közepéig mindössze a tervezett terület tizedén sikerült befejezni a vetési kampányt. Uniós átlagban a tervezett terület felén végeztek a munkával. Hazánkban időben befejeztük a vetést.

A napraforgót április közepéig csak tervezett vetésterület negyedén sikerült elvetni Romániában és Bulgáriában, de jónak ígérkeznek az időjárási feltételek a növény fejlődéséhez. Magyarországon a vetési kampány végén járunk, csak az északkeleti régióban mutatkozik némi késés a munkában.

A kukorica vetése április elején kezdődött, és a fontos termőhelyeken még mindig tart a hideg tavasz miatt. Hazánkban is folyik még a munka, főként az északkeleti régióban mutatkozik késés a vetésben. Európa száraz területein 6-10 százalékos területcsökkenésre van kilátás – el sem vetik a növényt. Ukrajnában pedig a sár és az aknák miatt kezdték el késve a vetést.

Lásd még a témában: Ukrán vetés: az olajmagokra szavaztak a gazdák.