fbpx

Fendt 700 Vario Gen7-bemutatót tartott az AXIÁL Kft.

Írta: MezőHír-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 14.

Két fontos nemzetközi díjat is nyert az új széria

2022. november 14-én mutatták be a magyarországi AXIÁL-partnereknek a Fendt újdonságát, a hetedik generációs 700 Vario szériát. Az esemény helyszínéül a zsámbéki DrivingCamp szolgált.

A program során először Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője köszöntötte a vendégeket, majd Nagy Róbert termékmenedzser és Christoff Bär gyári mérnök tartott prezentációt a Fendt 700 Vario Gen7 szériáról, melynek két típusát meg is tekinthették a helyszínen. Ebéd után izgalmas programponttal zárult a rendezvény, amikor is kis csoportokra bontott személyautós vezetési tréningen vehettek részt a DrivingCamp pályáján azok, akik regisztráltak rá.

A párizsi SIMA kiállításon, a „180–280 LE-s traktorok” kategóriában „Farm Machine 2023” és a bolognai EIMA kiállításon „Tractor of the Year 2023” termékversenydíjat nyert erőgép 2023. január 25–28-a között a budapesti Hungexpón megrendezésre kerülő AgrárgépShow kiállításon is látható lesz.

Fendt 700 bemutató
A zsámbéki DrivingCamp adott helyet a Fendt 700 Vario Gen7 széria bemutatójának

A Fendt 700 Vario Gen7 szériáról

A Fendt 700 Vario széria hetedik generációjával a Fendt egy teljesen új fejlesztéssel jelentkezik, és egyúttal a sokoldalú felhasználáshoz a teljesítményspektrumot 300 lóerőig is kiterjeszti. A 7,5 liter lökettérfogatú, 6 hengeres AGCO Power motort teljesen újratervezték e teljesítménytartományhoz. Ezenkívül karbantartásmentes hidraulikus szelepemelő tőkék kerültek beépítésre a motorba. A motor és a hozzá illeszkedő Vario sebességváltó alkotja az egy menettartománnyal rendelkező Fendt VarioDrive hajtásláncot. A hajtáslánc kiküszöböli a kézi váltás szükségességét a terep és a közút közötti váltáskor. A VarioDrive egyik előnye az intelligens vezérlésű összkerékhajtás. A Fendt iD innovatív, alacsony fordulatszámú hajtáskoncepció már ismert a nagy traktorok révén. A fő működési fordulatszám-tartományban a motor fordulatszáma a csendes 1400 és 1700 fordulat/perc között van. Az új Fendt 726 és 728 Vario már 1450 fordulat/percnél eléri a 60 km/h-s végsebességet. A 15 tonnáig terjedő megengedett össztömeg lehetővé teszi a traktor nehéz vontatóként való használatát is.

Az exkluzív Concentric Air System (CAS) ventilátor és hűtőrendszer a Fendt 1000 Vario modellből ismert, és következetesen az alacsony fordulatszámra, a kompakt felépítésre és az üzemanyag-hatékonyságra lett tervezve.

A teljesen integrált Fendt VarioGrip abroncsnyomás-szabályozó rendszer növeli a talajjal érintkező felületet, és akár nyolc százalékkal növeli a vonóerőt.

A Fendt 700 Vario új generációjában a traktor és a munkagépek kezelése egyszerűen és egyénre szabottan történik a multifunkciós joystick és az opcionális 3L joystick segítségével a FendtONE fedélzeti rendszerben.

A vezetőfülke légszűrő rendszere most először opcionálisan, gyárilag is átalakítható az EN15695-ös uniós szabvány szerinti 4-es védelmi kategóriára. A 4. védelmi kategóriájú rendszer megvédi a járművezetőt a portól, a folyékony növényvédő szerektől és azok gőzeitől.

A vezetőülés új generációját is megálmodta a Fendt. A változó járművezetők személyre szabott lésprofilokat hozhatnak létre a terminálban, és egy kattintással aktiválhatják azokat.

Akár 220 liter szállítási kapacitás, moduláris felépítés (amely lehetővé teszi a szokásos vagy a hatékony, szivárgásmentes FFC hidraulikus csatlakozók használatát), valamint akár öt csatlakozó hátul, akár kettő elöl és akár három középen – ezek a Fendt 700 Vario nagy teljesítményű hidraulikájának megkülönböztető jegyei.

A hátsó emelőmű új tehermentesítő vezérlése a munkagép súlyát arányosan a traktor hátsó tengelyére helyezi át, ezáltal növeli a vonóerőt, és javítja a hatékonyságot.

Szerző: Fodor Mihály