fbpx

Ukrajna most végez a kukoricabetakarítással

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 13.

Lassan lekerülnek az utolsó csövek is az ukrán kukoricatáblákról. A napraforgómag kivitele közben újabb és újabb rekordokat dönt – hiszen nem működik a feldolgozás. A piacot egyelőre csak az érdekli, hogy jönnek az ukrán termények, és abban bízik, hogy ez így is marad.

gabonahajó
Üres hajó igyekszik áruért a Dunán (fotó: Horizont Média)

A betakarítás és feldolgozás is döcög

Csütörtökön azt jelentette az ukrán agrárminisztérium, hogy a tervezett terület 96 százalékán, 4 millió hektáron végeztek a tavalyi kukorica behordásával. Összesen 27 millió tonna magot gyűjtöttek be a tavaszba nyúló, hosszú betakarítás során. Az átlagtermés az időjárás tükrében egészen jó lett: 6,68 t/ha. Most már csak az a kérdés, hogy sikerül-e gyors tempóban egy újabb kukorica, napraforgó vagy szója számára vetésre alkalmassá tenni a földeket.

Apropó: napraforgó. A tavalyi napraforgótermésből történelmi mennyiségű indult el exportra feldolgozatlanul, kaszat formájában. A kivitel eddig 1,54 millió tonnát tett ki, és 80 százalékban Európát vette célba, a többi Törökország felé vette az irányt. Az importőrök közül Bulgária (429 ezer tonna 28%-os részesedéssel) és Románia (406 ezer tonna; 26%) viszi a prímet. Ez előbb felsorolt országok érhetők el a leggyorsabban a Fekete-tengeren, a gabonafolyosón keresztül. Mivel Ukrajna feldolgozógyárai működési gondokkal küzdenek, az elemzők további 800-900 ezer tonna napraforgómag exportjára számítanak az új termésig.

A gabonafolyosó meghosszabbításában bízik a piac

A török védelmi miniszter tájékoztatása szerint eddig a gabonafolyosón 23,4 millió tonnányi ukrán mezőgazdasági termék hagyhatta el a háborús zónát. A szállítmányok 40 százaléka európai országokba, 30 százaléka Ázsiába, 13 százaléka Törökországba, 12 százaléka Afrikába, 5 százaléka pedig a közel-keleti országokba került. A tárgyalások jelenleg intenzíven folynak a gabonaszállítási egyezmény meghosszabbításáról az érintett felekkel.

A piac egyelőre nagyon bízik abban, hogy a hajók március 18. után is háborítatlanul közlekedhetnek majd a térségben, a búza- és kukoricaárak mindenesetre ezt az optimizmust sugallják. A márciusi szállítású búza ára 257,5 euróra (98 ezer Ft) esett Párizsban, míg az ukrán határra 205 dolláros (74 ezer Ft) áron szállítják a takarmánybúza tonnáját és 223 dollárt (81 ezer Ft) kérnek a kukoricáért.