fbpx

5 globális trend a biokészítmények piacán

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 22.

A világjárvány is a biológiai növényvédelem malmára hajtotta a vizet: az egészség felértékelődése és a multik fúziói is ebbe az irányba hatottak.

Egyszer talán a kukorica is fog nitrogént fixálni (fotó: Horizont Média)

Minden ebbe az irányba löki a termelést

A szabályozási környezet egyre nagyobb nyomást helyez a termelőkre a talaj egészségének javítása és a kevesebb vegyi anyag bevetése érdekében. A kereslet növekedésével egyre nagyobb vállalatok álltak rá a biológiai termékeket gyártására, így csökkent az előállításuk költsége, és hozzáférhetőbbé is váltak a gazdálkodók számára. A biológiai termékek piacán megfigyelhető világpiaci trendekről az AgriBusinessGlobal Mark Trimmert, a DunhamTrimmer kutatási-tanácsadó cég ügyvezetőjét kérdezte, aki 5 pontban foglalta össze a fő irányokat.

Globális trendek a biokészítmények piacán:

1. A nitrogénfixálás reneszánszát éli. A molekuláris biológia és a növényi biomra vonatkozó kutatások új baktériumok felfedezéséhez vezettek a nem hüvelyes növények körében, ami új termékek bevezetését eredményezte. A nitrogénnel való takarékoskodásra a mai árak mellett különösen szükség van.

2. Javultak a feromongyártási technológiák. Az elmúlt 5 évben az új szintézistechnológiák csökkentették a termelési költségeket, így még több földrajzi környezetben még szélesebb növénypalettára léteznek olyan biológiai megoldások, amelyek csalogatnak, riasztanak vagy csapdáznak növényi kártevőket.

3 A Green Deal mint nagy lehetőség. Az EU zöld céljai, azaz a szintetikus vegyszerek és műtrágyák élelmiszer-termelésben való csökkentése, kiváló lehetőséget teremtenek a biológiai készítmények számára. Ebben a termékkörben azonban még mindig javítani kell az engedélyeztetés folyamatán.

4. A fenntartható mezőgazdaság szorgalmazza a biostimulátorok felhasználását. A talajegészség, a talaj vízháztartása vagy szén-dioxid-készletének megőrzése mind olyan célok, amelyekkel a biostimulátorok összeegyeztethetők, hiszen eredményesen alkalmazhatók például a csökkentett talajművelési technológiákban. Általában is javítják a termőképességet, így a csökkentett inputfelhasználás hatásait is képesek tompítani.

5. Tovább zajlanak a cégfúziók és felvásárlások – a folyamatnak a Covid még nagyobb lendületet adott –, ami a biotermékek piacán is mérethatékonyabb termelést és disztribúciót tesz lehetővé.

Ez a cikk is érdekelheti: Gyökeresítő csodaszer a világ legnagyobb mocsarából.