fbpx

A szójadarához nehezebb hozzájutni, mint a babhoz

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 16.

Szójaolajból és -darából is kevesebb jut idén a világpiacra, mivel Argentína az aszály miatt nagy szójababimportra kényszerül. Maga a bab – és alternatívái – szerencsére könnyen beszerezhetők.

szójadara
Minden alternatívája felértékelődött, a repce- és a napraforgódara is (forrás: alibaba.com)

Legdrágább az argentin szója

2022/23-ban élénk kereskedelemre számítanak az elemzők a szójabab piacán, köszönhetően a rekord nagyságú brazíliai termésnek és az erős globális keresletnek. A kereslet növekedésében az argentin aszály is közrejátszik: a helyi olajütők intenzíven keresik a rentábilis működéshez szükséges alapanyag-mennyiséget. Így márciusban az argentin szójabab volt a legdrágább a világpiacon (605 dollár/tonna), ezt az amerikai (586 dollár/tonna), majd a brazil ár (530 dollár/tonna) követte.

Másképp is lehet fedezni a daraigényt

A feldolgozás termékeiből viszont kisebb forgalomra számítanak az USDA elemzői. Argentína a világ legnagyobb szójadara- és szójaolajexportőre, de most képtelen a szokásos mennyiséget piacra bocsátani. Brazília és az Egyesült Államok kivitele nem tudja teljes mértékben ellensúlyozni az argentin veszteségeket. Ezért az importőrök várhatóan növelik a feldolgozásra váró szójabab vásárlását, emellett a szójadara alternatíváiból (repce- és napraforgódara) is többet vesznek. Márciusban ebből a termékből az amerikai volt a legdrágább (564 dollár/tonna), ezt az argentin árszint követte (544 dollár/tonna), majd a brazil (519 dollár/tonna) zárta sort.

szójadara ára
Sok olaj készül, de nőtt is a kereslet

A szójaolaj esetében a kínálatot nemcsak a gyenge argentin termés szűkíti, hanem az erős amerikai, illetve brazil biodízel-felhasználás is. A brazilok 12 százalékra emelték a bio komponens arányát az üzemanyagban, ezzel tovább szűkült az exportálható olajhányad. Az előrejelzések szerint közel egy évtized után először esik 30 százalék alá a szójaolaj aránya a globális növényolaj- fogyasztásban. Ezzel együtt márciusban a brazil és argentin szójaolaj alig volt drágább az indonéz pálmaolajnál (1058-1060 dollár/tonna vs 1007 dollár/tonna).

Idevágó írásunk: Ukrajna belehúzott: rekordot döntött a szójakivitel.