fbpx

Az enyhe tél előre hozza a tavaszi növényvédelmet

Írta: MezőHír-2023/04. lapszám cikke - 2023 április 10. -Hirdetés

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások is. A nagy termés eléréséhez megfelelő védelemre és jó kondícióra van szükség. A szélsőséges időjárás azonban komoly kihívások elé állít minket, az enyhe hőmérséklet és a régen várt csapadék nemcsak a kultúrnövényeknek, de a gombák fertőzésének is kedvez.

Az őszi árpánál az őszi időszakban súlyos lisztharmat- és hálózatos levélfoltosság tüneteket figyelhettünk meg az állományokban (1-2. kép). Ha ősszel nem történt védekezés, az első permetezőfeltöltéssel mindenképpen az árpatáblákra kell kimenni, hogy minél előbb megszüntessük a súlyos fertőzések kialakulását (ha már nem késtünk el). A fungicides védekezés esetén mindenképpen olyan készítményeket válasszunk, amelyek hatékonyak a komplex fertőzések ellen. Nagyon kevés olyan készítmény van, amely egyszerre kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a lisztharmat és a hálózatos levélfoltosság ellen is. Érdemes odafigyelni, hogy a kezelés idején és azt követően a nap hátralévő részében milyen időjárás jellemző, mert az alacsony napi középhőmérsékletek jelentősen lecsökkentik a triazolok hatékonyságát.

Az őszi búza esetében, ha korai vetésről beszélünk, a legfontosabb betegségek, mint például a lisztharmat, már ősszel is erős fertőzési nyomással jelentek meg a fogékony fajtákban. A korai megjelenés mellett egyértelműen megfigyelhető, hogy az enyhe tél következtében a sárgarozsda vagy a lisztharmat is könnyedén áttelelt. Szükséges és indokolt is a járványszerű tünetmegjelenés megakadályozására, hogy korán és jól megválasztott készítménnyel kezdjük meg a tavaszi lombvédelmet. A szeptóriás levélfoltosság kialakulásának jelenleg nem kedvez az időjárás, ezért csak észlelési szinten van jelen, elsősorban a mélyebb fekvésű és/vagy fogékony fajták állományaiban.

Sokkal nagyobb hatékonysággal tudjuk felvenni a küzdelmet a kórokozókkal szemben – bármilyen hatóanyagról is beszélünk – akkor, ha a fertőzés kialakulásakor vagy annak korai szakaszában történik a kezelés.

Korai védekezés esetén a Syngenta ajánlatában jelentős eltérés van az árpa- és a búzatechnológiában. Az őszi árpában korai kezelésre a korábban említett komplex helyzet miatt a lehető legjobb megoldást javasoljuk, amire az Elatus Era a legjobb választás. A gyári kombináció biztosítja a legfontosabbat, a kiemelkedő hatékonyságot, miközben széles hatásspektrumával egyszerre tudunk védekezni az árpában megtalálható korán fellépő kórokozók ellen.

A búza esetében korai védekezésre a Syngenta javaslatában két jól ismert ajánlat szerepel. Az Amistar család két tagja az Amistar Prime és az Amistar Era. A Prime egy triazolmentes megoldás, amely elsősorban a búza lombbetegségei ellen ideális választás. A morfolin és a strobilurin hatóanyag jól kiegészíti egymást, és korai védekezésre megfelelő választás 8 oC alatti nappali hőmérséklet esetén is. Az Amistar Era kereskedelmi és technológiai ajánlat egyesíti az egyik legjobb strobilurint, a jól ismert azoxistrobint és az egyik legszélesebb hatékonyságú triazolt, a protiokonazolt. A kórokozók elleni védekezéseket korán kell elkezdeni, széles hatásspektrumú és hatékonyságú készítményeket kell választanunk, amit a Syngenta javasolt technológiájában meg is találnak!

További információkért látogasson el az oldalunkra, vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

Syngenta