fbpx

Az ötéves átlag szintjére esnek az idei árbevételek

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 17.

A futó gazdasági év semmi jót nem ígér a mezőgazdaságnak. Néhány ágazatban a gazdálkodók akár a tavalyi árbevételek felét is elveszíthetik – vélhetően nemcsak Németországban.

pénz
Átlagos bevételi szint mellett kell kezelni a magas piaci kockázatokat (forrás: ocdn.eu)

Átlagos bevételek, magas kockázatok

A futó szezonban már látszanak azok az akadályok, amik a gazdálkodás eredményét csökkentik: elsősorban az időjárás talajmunkákra és növényfejlődésre gyakorolt hatása, illetve az alacsony terményárak és ezek inputvásárlást fékező hatása. Az elérhető árbevétel ezért visszaesik az elmúlt öt év átlagára. Ez rosszul hangzik, mivel a költségek és piaci kockázatok azóta lényegesen megemelkedtek.

Egyedül a vetőmag-előállítás pozíciói javulnak a tavalyi évhez képest. A malacnevelés és sertéstartás, illetve a kapásnövények termelése pedig a tavalyi számokat hozhatja. Ez Németországban azt jelenti, hogy a sertéstelepek átlagosan 114-165 ezer eurót (43-63 millió Ft/üzem) kereshetnek, míg a kapásnövényekkel 117 ezer eurós (44,5 millió forint) bevételt lehet elérni egy-egy gazdaságban. Ezzel szemben a repce–búza vetésforgóra építő gazdaságokban mindössze 51 ezer euró (19 millió Ft) az egy üzemre eső átlagbevétel. A tehenészetek bevételei pedig megfeleződnek, és átlag alatti szintre esnek a futó szezonban.

Nem lesz miből fejleszteni

Mindent egybevetve egy mezőgazdasági üzemre átlagosan 60-100 ezer euró (23-38 millió forint) bevétel juthat, ami az üzem profiljától és országon belüli elhelyezkedésétől függően harmadával-felével kevesebb a tavalyinál. Ilyen körülmények között a fennálló adósságok törlesztése is nehéz, új beruházások megfinanszírozása pedig szóba sem jöhet.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Az MBH Bank szerint 2025-re helyre billenhet a világ.