fbpx

A kalászosok barátja az Elatus Era

Írta: MezőHír-2023/03. lapszám cikke - 2023 március 09. -Hirdetés

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő védelemre és jó kondícióra van szükségük a kalászosoknak. A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állít minket, és az enyhe tél kedvez a gombakórokozók járványos megjelenésének. A fejlett búzaállományokban és őszi árpában is a szántóföldi szemlék során gyakran találkozhatunk a különböző betegségek tüneteivel.

Ha a tél hátralévő része nem lesz elég hideg, kora tavasszal komoly növényvédelmi problémával kell szembenéznünk, amit csak hatékony készítmények alkalmazásával fogunk tudni megoldani. A védekezéseket korán kell kezdeni, a hatástartam és a széles hatásspektrum kulcskérdés lesz.

Fiatal, sporuláló lisztharmattelepek őszi búza levelén

Őszi árpában a hálózatos levélfoltosság és a lisztharmat gyakran egyszerre van jelen az állományban. Mindkét kórokozó nagy lombfelületvesztést tud okozni, ami később komoly problémát jelenthet. Tehát a korábbi évek gyakorlatával szemben őszi árpában egy korai védekezést mindenképpen be kell iktatnunk. A két kórokozó ellen olyan készítményt kell választanunk, amely hatékony, illetve megfelelő hosszú hatástartammal is rendelkezik, és erre a legjobb megoldás a Syngenta portfóliójában az Elatus Era. A készítményt a fertőzési nyomás miatt elsősorban a magasabb dózisban (1 l/ha) javasoljuk. A megfelelő hatékonyság és a hosszabb hatástartam biztosítása érdekében nem érdemes kockáztatni, ha az állományban már nem csak észlelési szinten találhatók meg a betegségek.

Ha áttérünk az őszi búzára, a korai védekezések esetében elsősorban az Amistar család tagjait javasoljuk: az Amistar Era-t és Prime-ot. Az Elatus Era legjobb felhasználási ideje búzában a zászlós levél kiterülése és a korai kalászvédelem ideje. Az Elatus Era különlegessége, hogy a két hatóanyaga kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a korábban említett időszakban megjelenő kórokozókkal szemben. Kiválóan alkalmazható lomb- és kalászbetegségek ellen. Fontos kiemelnünk, hogy nemcsak a hatékonysága, hanem a strobilurinokat meghaladó élettani hatása is egyedülálló. A zöldítő hatása számos gazdálkodót meggyőzött már az alkalmazásáról. Mondhatjuk, hogy messziről látszik a kezelés hatása. A zászlós levél felületét akár 20%-kal is növelni tudja, ami nagyobb asszimilációs felületet jelent, ezáltal a termés mennyiségére és minőségére is pozitív hatással van.

Bízunk benne, hogy aki eddig kipróbálta, azt meggyőzte, aki még nem, neki azt javasoljuk, mindenképpen próbálja ki, és tapasztalja meg az Elatus Era hatékonyságát és hatását!

További információkért látogasson el az oldalunkra, vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

Próbálja ki az Elatus Era-t!

www.syngenta.hu

Syngenta