fbpx

Nitrogénműtrágya ára: közel a padló, vagy még van lefelé?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 30.

Ismét csökkent a nitrogénműtrágyák ára, de az elemzők szerint nemsokára padlót foghat. A foszfor és kálium viszont még mindig túlértékelt.

folyékony nitrogén kijuttatása
Egyre többen alkalmazzák a folyékony nitrogénformákat (Forrás: Agrothon Kft.)

Ismét csökkent a nitrogénműtrágyák értéke, de iparági elemzők már arra intenek: nemsokára padlót fognak az árak – legalábbis a világkereskedelemben. A helyi piacok ártrendjei időszakosan eltérhetnek a többitől, főként, ha nagy szereplők uralják. Németországban például a globális ármérséklődés ellenére sem lett olcsóbb a kálium és a foszfor a termelők számára.

Nitrogén: a még olcsóbbra várunk, de talán hiába

A német gazdáknak ezen a héten átlagosan 360 eurót (138,6 ezer Ft) kell leszurkolniuk egy tonna mészammonsalétromért, 10 euróval kevesebbet, mint a múlt héten és 250 euróval (!) kevesebbet, mint az év első napjaiban. Az árzuhanás különösen a múlt év őszéhez mérten látványos. A karbamid és az ammónium-nitrát-karbamid oldat (lásd Nitrosol) spot piaci értéke is csökken. A karbamidért bő 480 eurót (185 ezer Ft) kell fizetni tonnánként, míg a Nitrosol típusú termékekért 380 eurót (146,3 ezer Ft).

mészammonsalétrom ára
Mészammonsalétrom ára a német importkikötőkben 2021 január 1. és 2023. március 28. között (forrás: Olaf Zinke, agrarheute.com)

A felhasználási csúcs közeledtével a nitrogén árának elvileg éppúgy át kell esnie egy trendfordulón, ahogy a gázolajnak is, ám az elemzői várakozások ellenére ez eddig nem következett be. (Magyarországon éppen szerdán vált olcsóbbá a dízel, mint a benzin, és már nagyon közel jár a 600 forintos lélektani határhoz.) Így egyelőre csak azt mondhatjuk, hogy már közel járhatunk az árpadlóhoz. Európa és Észak-Amerika ilyenkor szokott igazán belelendülni a nitrogénvásárlásba és -kijuttatásba. Az ammónia piacán mégis eléggé visszafogott volt eddig az érdeklődés. A Fitch Rating szerint ugyanis a gázárak mérséklődése alapján a vevők a nitrogénműtrágyák még olcsóbbá válására számítanak. Az európai gázpiacon most nagyjából a szeptemberi árszint ötödénél járunk, a zuhanást csak egy tétova, márciusi kiugrás törte meg.

földgáz ára
Forrás: boerse.de

Foszfor és kálium: reális elvárás az árcsökkenés

A foszfor iránti mérsékelt kereslet és a növekvő készletek szintén az árak csökkenéséhez kell hogy vezessenek, de ezt egyelőre nem akarják tudomásul venni az eladók. Németországban most a DAP tonnánként szűk 720 euróba (277 ezer Ft) kerül, csak a múlt heti kiugráshoz képest szelídült 10 eurót, de a hónap elejéhez képest semmit nem változott. Mivel a gazdák a foszfor kijuttatását erősen vissza tudják fogni (ahogy ezt Magyarországon is tették), itt még nagy esély van az árcsökkenésre.

A kálium piacát is a kivárás jellemzi: India és Kína egyelőre nem köt üzletet, ahogy a többi ország nagy beszerzői is azt lesik, ki mennyire alacsony árat mer mondani a legközelebbi szerződésnél. Németországban pillanatnyilag 585 eurót (225 ezer Ft) kérnek el a kálium tonnájáért, nincs elmozdulás a hónap eleje óta.

Lásd még a témában: 10 éves mélypont a műtrágyavásárlásban, kivéve a karbamidot.