fbpx

Megemelték az NHP hajrá keretét, különben elfogyott volna

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 03.

Két héttel ezelőtt ezer milliárddal megemelték a kedvezményes kamatozással igénybe vehető Növekedési Hitelprogram keretösszegét. Ellenkező esetben márciusra elfogyott volna.

 

Már csak az ötöde volt meg

Már csak 300 milliárd lenne az NHP Hajrá 1500 milliárd forinttal meghirdetett kasszájában, ha két héttel ezelőtt nem toldják ismét ezer milliárddal. A kihelyezhető hitelkeret 80 százaléka ugyanis elfogyott a program elindulása óta eltelt 7 hónap alatt. A 2,5 százalékos kamattal felvehető 1 milliótól 20 milliárdig terjedő összeget 3-20 év alatt kell visszafizetnie az igénylőnek, és szinte bármilyen célra használhatja a kölcsönt.

 

rönkhasítás géppel
Egymillió forint is kérhető (Forrás: Horizontmédia)

 

Járvány idején jól fut a hitelezés

A lakossági szegmensben az államilag támogatott babaváró konstrukció és a CSOK, míg a vállalati szegmensben a jegybank NHP Hajrá! programja, valamint az állami bankok és garanciaintézmények hitel- és garanciaprogramjai nyújtanak támaszt a hitelpiacnak. Ezeknek és a fizetési moratórium állománytámogató hatásának köszönhetően a hitelállomány éves növekedési üteme 2020 második negyedévében a vállalati szegmensben 8 százalékot, a háztartásiban pedig 17 százalékot ért el – írta meg a napi.hu. Jövőre ez csökkenni fog, a jegybank várakozása szerint az éves vállalati hiteldinamika 2021-ben 4 százalék felett, míg a háztartási dinamika 5 százalék felett alakulhat. Két éven belül mindkét szegmensben visszatérhet a hitelállomány kétszámjegyű bővülése.

A banki szektornak kifejezetten kedvez a koronajárvány. Mint ebből a cikkünkből is kiderül, a járvány első hulláma idején, a második negyedévben, csak egyetlen ágazat teljesített jobban, mint a mezőgazdaság: a hiteleket a lakosságra öntő pénzügyi (banki) tevékenység.