fbpx

Esik a gázolaj ára – Mi lesz később?

Írta: Szerkesztőség - 2024 február 27.

Még mindig többet kell fizetnünk a gázolajért, mint tavaly ilyenkor, de az év eleje óta kellemesnek mondható kőolajárak lehetőséget adtak egy újabb árcsökkentésre. Elemzői várakozások szerint 2024 folyamán több ilyen lejtmenetben is részünk lesz.

Olcsóbb lesz a tavaszi munka (fotó: Horizont Média)
Olcsóbb lesz a tavaszi munka (fotó: Horizont Média)

Csökkenés

Bár a forint árfolyama stagnál, szerdától csökkennek az üzemanyagárak. A benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is mérséklődik, ami várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd. A benzinért bruttó 3 forinttal kell kevesebbet fizetni, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 10 forinttal csökken a kutak számára. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak majd a hét közepén: 

  • 95-ös benzin: 615 Ft/liter,
  • gázolaj: 647 Ft/liter.

Mi lesz később?

Az alábbi két, nagyon hasonló ábra a Brent típusú kőolaj nemzetközi árát és a forint/dollár árfolyamot mutatja, és jól érzékelteti a világgazdaság globális összefonódását. Az elemzői várakozások szerint 2024 egészében alacsonyabb olajárak lesznek, mint 2023-ban, és inkább csökkenő, mint emelkedő trendet mutatnak.

Ennek azonban nem érdemes nagyon örülni, mivel egy globális recesszió áll a hátterében. A lelassult fogyasztás ugyanakkor egy magasabb kínálattal párosul, mivel a korábbi magas árszint hatására mostanra felpörgött a kitermelés: az USA, Brazília, Guyana, Norvégia és Kanada is bőséges olajkészletekkel rendelkezik. A mérséklődő áraknak van ugyan keresletnövelő hatása, de ha nem lesznek újabb geopolitikai feszültségek, szinte nulla az esélye az olajárak érdemi emelkedésének – írják a bennfentesek.

kőolaj ára
Brent olaj ára (forrás: marketwatch.com)

forint dollár árfolyam
Forint/dollár árfolyam (forrás: portfolio.hu)