fbpx

Ismét megbicsaklott a repcevetési kedv Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 17.

Hazánkban az őszi vetési időszakban leginkább a klasszikus repcetermő területeken csappant meg a bizalom a növény iránt. Úgy tűnik, hogy Európa legnagyobb termelőországaiban is elégedetlenek voltak a gazdák.

októberi repce
Nem volt rossz a termés, mégsem hozta az elvárt eredményt, így idén tovább csökkent a repceterület (fotó: Horizont Média)

Idén a németek szűk 1,2 millió hektárról arattak repcét, 8 százalékkal növelték az előző évi területet. A 3,5 t/ha-os országos átlag megszokottnak mondható, az árak azonban 45 százalékkal estek a tavalyi évhez képest. A legnagyobb területen a franciák termelik a növényt, idén 1,34 millió hektáron aratták, csaknem 10 százalékkal növelték a területét. A harmadikok a lengyelek, egymillió levágott hektárral, ami tavalyhoz képest nem jelent változást.

repceterületek EU
Forrás: Eurostat

A Sparks Polska becslései szerint idén ősszel 50 ezer hektárral kevesebb lehet a Lengyelországban elvetett repce, amit a felvásárlási árak drasztikus csökkenésével magyaráznak. Az elemzők feltételezik, hogy a többi nagy termelőországban is hasonló döntésre jutottak a gazdaságvezetők. Pedig náluk még volt is esély a jövedelmező termelésre. Nem fogunk meglepődni, ha a végső számokban majd azt látjuk: a 2019 óta lassan javuló vetési kedv ismét megbicsaklott Európában.

Magyarországon is visszaeséssel számol a szakma, lásd laptársunk cikkét: Vetett repcét? Ha nem, akkor mit?