fbpx

A vidék sorsa függ a sikeres generációváltástól

Írta: Sándor Ildikó - 2023 március 20.

A magyar kormány az új agrártámogatási ciklusban az eddigieknél is több lehetőséget kínál a fiatal gazdák segítésére és a gazdaságátadás ösztönzésére – hangzott el a március 16-án Gödöllőn, az Ifjú Gazda Kongresszuson.

apa fia agrár
Előbb-utóbb át kell adni a gazdaságot (forrás: rfdtv.com)

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint annak Ifjú Gazda tagozata első alkalommal szervezte meg az Ifjú Gazda Kongresszust, amin több mint háromszáz hazai és határon túli fiatal gazdálkodó vett részt. A gödöllői kongresszuson Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte: a vidéki Magyarország megerősödése függ attól, hogy sikeres lesz-e a generációváltás. A magyar kormány ezért az új agrártámogatási ciklusban az eddigieknél is több lehetőséget kínál a fiatal gazdák segítésére.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a 21. században megváltoztak a körülmények. A fiatalok korszerű tudása az idősebbek tapasztalatára építve jelenti a garanciát a sikerre. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kiemelte: ahogy szerte Európában magas a mezőgazdaságban tevékenykedők átlagéletkora, ezért az ágazatban fontos a generációváltás. A kamara segíteni fogja a gazdákat a források minél eredményesebb lehívásában, valamint a MAGOSZ-szal és társzervezetekkel összefogva az érdekérvényesítés terén is. Erre markáns példa a földadó elleni petíció is, amihez már mintegy 120 ezren csatlakoztak.

Papp Zsolt György, a MAGOSZ Ifjú Gazda tagozatának elnöke kiemelte: a fiatal gazdák készen állnak arra, hogy tudásuk legjavával szolgálják a magyar mezőgazdaságot, és ma már látható jelei vannak a mezőgazdasági nemzedékváltásnak. Ezt segíti egyebek közt a gazdaságátadás megújult szabályozása, illetve a több elemből álló fiatal gazda támogatások.

Forrás: MAGOSZ sajtóközlemény

Lásd még a témában:

40-100 ezer euróval ösztönzik a gazdaságátadást

A gazdaságátadás véd az előjogosultaktól is