fbpx

,,Gazdálkodj okosan! – NAK Agrotech Hackathon” ötletverseny

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 11.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal ötletversenyt hirdet a mezőgazdaság hosszú távú kihívásaira, s egy élhetőbb jövőért. 2019. február 18-ig jelentkezhetnek olyan startupok, egyetemi és főiskolai hallgatók, valamint pályakezdők, akik a mezőgazdaság egyes kihívásait valamilyen rendhagyó megoldással szeretnék orvosolni.

A mezőgazdaság világszerte óriási kihívások elé néz, ami a környezet állapotára, a gazdaságra és az egészségre is hatással bír. A népesség gyarapodása következtében jelentősen nő az élelmiszerszükséglet. Kérdés, hogy a Föld élelmiszer-termelő képessége képes-e lépést tartani a trendekkel úgy, hogy az hosszútávon fenntartható legyen.

Világszerte egyre hatékonyabb gazdálkodási módszerek nyernek teret, amikkel minél kisebb földterületen egyre több és jobb minőségű élelmiszer állítható elő.  Azonban sokan nem képesek azonosulni az ágazat kihívásaival, főként a fiatalok nem tudják elképzelni az életpályájukat a szektorban. Pedig ez az egyik leggyorsabb ütemben digitalizálódó terület, ahol a mesterséges intelligencia, a high-tech és a precíziós technológiák használata már a mindennapok része, és még sok a kiaknázatlan lehetőség.

A NAK célul tűzte ki azon innovatív megoldások, startup cégek és vállalkozó kedvű fiatalok felkutatását és felkarolását, akik a mezőgazdaság egyes kihívásait valamilyen rendhagyó megoldással szeretnék orvosolni.  Ebben, valamint a NAK által legjobbnak tartott ötletek beépülésében Magyarország vezető innovációs ügynöksége, a Design Terminal nyújt segítséget.

A két szervezet együttműködésében valósul meg a ,,Gazdálkodj okosan! – NAK Agrotech Hackathon” című innovációs ötletverseny, amelynek keretében a jelentkezőknek a mezőgazdaság hatékonyságának növelésére kell javaslatokat tenniük. Minden számít, ami segíti növelni az ágazat hatékonyságát. Ezek lehetnek például mezőgazdasági gépek, a kapott adatok elemzése és felhasználása, szenzorok, új öntözési megoldások, hatékony munkaszervezés, de ide tartozhat bármilyen eszköz, ami segíti a gazdákat, hogy pontosabb, hatékonyabb, környezetkímélőbb gazdálkodást folytassanak.

A felmerülő ötleteket a 24 órás hackathon keretein belül a jelentkező csapatok mentorok segítségével tökéletesíthetik, majd azt a verseny végén kell prezentálniuk egy szakmai zsűri előtt. A 24 órás formátum egy rendkívül intenzív, gyors gondolkodási és fejlesztési folyamatot tükröz. Ehhez tematikus workshopok és olyan mentorok, szakemberek, valamint a NAK szakértői gárdája áll a versenyzők rendelkezésére, akik segítségükre lesznek, ha elakadnak az ötlet kidolgozásában.

Az innovációs ötletverseny első lépése egy olyan hosszabb távú agrárinnovációs programnak, ami segíti a területen érvényesülni kívánó startupok gyors fejlődését és piacra jutását. Az új megoldások emellett jó lehetőséget biztosíthatnak a gazdáknak munkájuk hatékonyságának növelésében is.

Az eseményre 2019. február 18-ig várják a startupok, egyetemi és főiskolai hallgatók, valamint pályakezdők jelentkezését. A következő hetekben zajlik a kiválasztás és a kiértesítés, 2019. március 22-23-án pedig maga az esemény. A versenyen bemutatott megoldásokat a NAK által delegált szakmai zsűri értékeli, arról pedig a köztestület dönt, hogy szeretne-e további együttműködést a versenyzőkkel. Cél, hogy a verseny során kiválasztott innovatív megoldások beépüljenek a NAK, hosszútávon pedig a hazai agrárszektor működésébe.