fbpx

A gazdaságátadás véd az előjogosultaktól is

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 21.

Tavaly év végén elfogadták a gazdaságátadásról szóló 2021. évi CXLIII. törvényt, de még számos részletszabályt kell hozzáigazítani ahhoz, hogy jövőre elindulhasson a gyors generációváltás. Számos előnyt kapcsolnak a konstrukcióhoz az előjogosultsági sorrend kikerülésétől kezdve az adókönnyítéseken át az egyszerűsített ügyintézésig.

munkaerő mezőgazdaság
A földek és eszközök egyben tartásának legjobb módja a gazdaságátadás (fotó: Horizont Média)

Széles körben élhetek vele

A törvényt úgy alkották meg, hogy a lehető legszélesebb körben élhessenek vele mindazok, akik tovább szeretnék vinni a gazdaságot. Az átvevőnek nem kell fiatal gazda korúnak lennie, elegendő, ha 10 évvel fiatalabb, mint az átadó, és nem muszáj rokoni kapcsolatban állnia a kiöregedő vezetővel. Ebben az esetben legalább 7 éve valamilyen munkaviszonyban kell állnia a gazdasággal. Az átvevő az üzemet minden elemével, jogával és kötelezettségével együtt kapja meg. Mivel a felek többféle kapcsolatban is állhatnak egymással, négyféle szerződés kötésére ad lehetőséget a jogszabály: adásvételi, ajándékozási, tartási és életjáradéki megállapodás. A négyféle szerződéstípus közül a hozzátartozók között nyilvánvalóan az ajándékozás lehet a legnépszerűbb, míg a nem rokoni (alkalmazotti) megállapodásoknál az adásvétel játszhat döntő szerepet.

Kívülről sokkal nehezebb felvásárlási támadást indítani

A növekedés.hu-n megjelent írás arra hívja fel a figyelmet, hogy a rokoni vagy alkalmazotti indíttatású, „belső” generációváltás sokkal egyszerűbb szabályokkal és jelentős előnyökkel fog működni az üzem megszerzésére irányuló „külső” vásárlási szándékokkal szemben. Utóbbi esetén a földterületek tulajdonosi/haszonbérleti jogának változásáról szóló szerződéseket ki kell függeszteni az illetékes önkormányzatoknál. Ha a földtörvényben meghatározott előjogosultak érdeklődést mutatnak a területek iránt, a művelt területek egyben tartása könnyen meghiúsulhat.

A négyféle szerződéstípussal szabályozott gazdaságátadásoknál viszont az érintett földek nem esnek az elővásárlási/előhaszonbérleti sorrend alá, így ez garanciát nyújthat arra, hogy a belépő vezető a gazdasággal együtt a földeket is átvegye. (A földtörvény birtokmaximumra vonatkozó szabályait azonban be kell tartani.) További előnye a gazdaságátadásnak, hogy egyszerűsített eljárás keretében fogják bonyolítani, a lehető legkisebb adó- és illetékterhet rendelik hozzá a lehető legnagyobb támogatási kedvezménnyel.

A választások bezavarnak

A jogszabály csak 2023-tól lép életbe, mivel ki kell még dolgozni a végrehajtási rendeletét, és számos jogszabályt hozzá kell igazítani. Például társadalombiztosítási kérdéseket vet fel az, hogy a gazdaságátadónak kötelezőn ki kell vonulnia a gazdálkodásból, noha a szerződéskötéskor még nem feltétlenül éri el a nyugdíjkorhatárt. Az idei képviselői választások miatt ugyanakkor késlekedhet a gazdaságátadást érintő jogalkotás.

A fiatalok termelésben tartását 2023-tól az is segíti, hogy a Közös Agrárpolitika sokkal több pénzt biztosít nekik. A hazai szaktárca az előzetes kalkulációk szerint 300 hektáros birtokméretig 170 eurós – mintegy 62 ezer forintos – hektáronkénti plusztámogatást juttat a 40 év alatti gazdálkodóknak.

Lásd még cikkünket a témában: Azért pszichológus nem kell hozzá – indul a gazdaságátadás.