fbpx

Alighogy felszáradt a belvíz, itt az aszály?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 08.

Az elkövetkező egy hétben 5-6 mm esőnél nincs többre kilátás az országban, miközben több erősen szeles napunk is lesz. Alighogy felszáradt a belvíz, máris kialakultak az első enyhén aszályos foltok az országban.

víznyomásos repce
Eleve rosszul kelt, majd víz alá került, most pedig az esőhiány fenyegeti (fotó: Horizont Média)

Az éjszakai enyhe mínuszokat nappal 10-13 fokos felmelegedés követi a hét második felében. Több szeles napunk is lesz, miközben érdemi eső nem érkezik. Az ország talajnedvesség-térképe egyre rosszabb képet mutat. A meteorológiai szolgálat aszálytérképén már megjelentek a búza és a repce szempontjából enyhén aszályosnak ítélt foltok is.

Győr-Moson-Sopron, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok kiterjedt részén csak 40 százalék a talaj hasznos víztartalma. Érdekes, hogy még ezekben a térségekben is látni olyan táblákat, ahol nem teljesen szárad fel a belvíz. A tartós vízborítás nyomai nemcsak a repcén, de a búzán is ott vannak.

A januári csapadéközönből mostanra az ország nagy részén szinte semmi tartalék nem maradt a talajban, kivéve Baranyát, ahol a tavalyi évet is elfogadható terméssel zárták a gazdák, főként a többi országrésszel összehasonlítva. Itt azt hallani, hogy az idei tél folyamatosan több esővel látta el a térséget, mint a tavalyi, ezért nagy optimizmussal várják a vetést a helyi termelők.

talajnedvesség

aszály

Talajnedvesség és aszályhelyzet az országban (forrás: met.hu)

Ez a cikk is érdekelheti: Török aszály: az őszi búza ötöde végveszélyben.