fbpx

Így is csökkenthető a káros talajtömörödés

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 24.

Kimondottan a nagyteljesítményű mezőgazdasági gépek többcélú felhasználásához fejlesztette ki a KLEBER az új TOPKER IF (Improved Flexion) gumiabroncs-termékcsaládját. A technológiának köszönhetően alacsony guminyomás mellett is végezhető a mezőgazdasági munka, így csökkenthető a káros talajtömörödés.

Azonban más előnye is lehet az innovatív megoldás eredményeként – kedvező ár-érték arányú – piacra kerülő gumiabroncsoknak.

 

Gumiabroncs többcélú, mezőgazdasági felhasználásra
Gumiabroncs univerzális felhasználásra (Fotó: Kleber, Sajtóközlemény)

 

Az Improved Flexion technológia

Egy megnövelt hajlékonysággal rendelkező felépítésre vonatkozik, amelyben egy mezőgazdasági traktor hajtott kerekén lévő gumiabroncs szövetváza jobban terhelhető, mint a sztenderd felépítésű megfelelője.

A KLEBER 2021-ben bemutatkozó új kínálata öt különböző méretű első, valamint hat hátsó abroncsból áll, amelyek IF technológiával készültek.

Az előnyök összesített hatása a növekvő produktivitás

Ennek köszönhetően a TOPKER IF: ugyanazon a nyomáson 20 százalékkal nagyobb teherbírással rendelkezik, mint egy hagyományos gumiabroncs; vagy ugyanazt a terhet képes szállítani 20 százalékkal alacsonyabb nyomásra fújva.

Mindezt kihasználva a gazdák nagyobb terheket tudnak mozgatni a gépekkel, amennyiben erre van szükség, illetve csökkenthetik a talajra nehezedő nyomást, növelhetik a vonóerőt és a vezetés kényelmét.

 

Gumiabroncs többcélú, mezőgazdasági felhasználásra
Az IF technológiának köszönhetően optimális teljesítmény érhető el a Topker IF gumiabroncsokkal (Fotó: Kleber, Sajtóközlemény)

 

Az új termékcsaláddal kapcsolatban Guillaume Vidal, a cég beyond road & mining francia marketingvezetője kiemelte: „a KLEBER termékek mindig optimális teljesítményt és kedvező értéket jelentettek a vásárlók számára, amit most az új TOPKER IF termékvonal még magasabbra emel. A mintázatot univerzális felhasználásra tervezték, legyen szó akár egy kis gazdaságról vagy nagyüzemi vegyes használatról, illetve szállítmányozásról, minden gazda profitálhat az általuk nyújtott kézzelfogható előnyökből.”

Miért jó, ha alacsonyabb abroncsnyomással működik a gép?

Az extra rakomány szállításához kapcsolódó előnyök mellett az IF felépítés lehetővé teszi, hogy az abroncsok a kisebb nyomásnak köszönhetően kevésbé terheljék a talajt, ami cserébe csökkenti a termőföld tömörítését és növeli a terméshozamot. Emellett az IF abroncsok alacsonyabb nyomása a hagyományos technológiához képest 15 százalékkal nagyobb vonóerőt is biztosít, ami növeli a produktivitást.

Például 10 000 kilogrammnyi rakomány hátsó tengelyen történő szállítása során a KLEBER TOPKER IF lehetővé teszi, hogy a gazda 0.2 bar-ral kisebb nyomást használjon a sztenderd (nem IF technológiájú) KLEBER TOPKER abroncsokhoz képest, ami csökkenti a tömörödést és javítja a vonóerőt. Alternatívaként 1 bar nyomás mellett a KLEBER TOPKER IF plusz 765 kg rakományt tud szállítani – ez 18 százalék növekményt jelent –, ami nehezebb eszközök szállítását is lehetővé teszi a gazda számára anélkül, hogy negatívan befolyásolná a talajtömörítést.

 

Több munkafolyamathoz optimalizált mintázat

A KLEBER TOPKER IF abroncsok mintázatát úgy fejlesztették ki, hogy optimalizálja és maximalizálja a talajhoz történő kapcsolódást. A kapaszkodóbordák közötti távolságot úgy tervezték meg, hogy maximális vonóerőt biztosítson minden körülmények között, mialatt a bordák az abroncs közepén átfedik egymást, így a közúton történő haladás során csökkentik a közvetített rázkódást és növelik a vezetés kényelmét. Végül a bordák közötti rombuszalakú hagyományos KLEBER mintázat nagyon jó öntisztulási képességet biztosít, így megőrzi a vonóerőt még nehéz terepviszonyok között is.

 

Gumiabroncs többcélú, mezőgazdasági felhasználásra
Univerzális felhasználást biztosít a sajátos mintázat (Fotó: Kleber, Sajtóközlemény)

 

A KLEBER TOPKER IF termékcsalád 2021 februárja és decembere között kerül piacra első kerékre öt -, a hátsóra hat méretben.

Első kerekek:

  • IF 600/65 R28,
  • IF 600/70 R28,
  • IF 600/70 R30,
  • IF 650/65 R34, I
  • F 650/60 R34.

Hátsó kerekek:

  • IF 650/85 R38,
  • IF 800/70 R38,
  • IF 650/75 R38,
  • IF 710/70 R38,
  • IF 710/70 R42,
  • IF 710/75 R42.

 

Forrás: KLEBER, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc