fbpx

Új Syngenta-megoldások a növényi stresszre

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 23.

Új hibridekkel bővül a Syngenta napraforgó-portfóliója, de repcében, kalászosban és kukoricában is komoly teljesítményre képes, a környezeti stresszt jól tűrő újdonságok debütáltak. A vállalat növényvédelmi megoldásai is reagálnak a kihívásokra.

napraforgóhibrid
Minden gyomirtási technológiához van új ajánlatuk (forrás: Syngenta)

Napraforgó: minden gyomirtási technológiához

A napraforgó iránt egyre nő az igény: idén a vetésterület 700 ezer hektár körül alakul. Ennek több mint 60%-án Syngenta napraforgó hibrideket termesztenek. A cég napraforgó-portfóliója az idei évben több újdonsággal bővül. A magasolajsavas Clearfield® szegmensbe a méltán kedvelt SY Excellio és SY Experto mellé érkezik a SY Barilio, mely mind hazai, mind más országok kísérleteiben kiemelkedett terméshozamával és magas olajtartalmával. A magasolajsavas Express®-toleráns szegmensbe a Suvango és a Sumerio mellé is jön egy új hibrid, melyet azon termelőknek ajánlanak, akiknek fontos a magas terméspotenciál mellett az olajtartalom is. A Kynetec 2021-es napraforgópanelje alapján a legnagyobb zsákszámban eladott linolsavas Clearfield® Plus hibrid, az SY Bacardi mellé 2023-ban bemutatkozik az SY Fergus, mely magasabb peronoszpóra-rezisztenciával rendelkezik.

Repce: kiváló alkalmazkodóképesség

A vállalat repceportfóliójába a jól bevált Bluestar és Aganos mellé két új, modern nemesítésű hibrid érkezett, amelyek a megváltozott abiotikus körülményekre kevésbé, míg a kijuttatott tápanyagra kiválóan reagálnak. Az SY Glorietta jó alkalmazkodó képességének köszönhetően biztonságosan termeszthető az ország teljes területén. Az idei évtől pedig a magas terméspotenciállal, jó betegség-ellenálló képességgel és kiváló olajtartalommal rendelkező SY Floretta is elérhető a Syngenta ajánlatában. Ez a hibrid kitűnő teljesítményre képes stresszes körülmények között is, de igazán a jó termőhelyi adottságú területeken tudja megmutatni a benne rejlő magas terméspotenciált.

Kukorica és kalászosok: kiemelkedő hozamok

Az elmúlt tíz évben sorra jelennek meg a stressznek mindinkább ellenálló, kompromisszummentes, magas teljesítményű Artesian kukoricafajták. A gazdálkodók minden érésidőre, termőhelyre és intenzitási viszonyra találnak hibridet a vállalat kínálatában. Ezek közül kiemelkedik a Posztregisztrációs Fajtakísérletében a FAO300-as éréscsoport győztese, a mezőtúri nemesítésű SY Solandri hibrid.

Kalászos vetőmagok területén két új őszibúza-fajta debütál az idei évben, az SY Passion és az SY Exaltation, amelyek eddig a fejlesztői kísérletekben bizonyítottak. Mindkettő kiváló termésstabilitással rendelkező, magas hozamot produkáló, betegségekkel szemben kimagasló ellenállósággal bíró, malmi búzafajta. A nemesítési célok között szereplő rendkívüli nitrogénhasznosítási képességen túl az új generációs fajták már kiemelkedő beltartalmi paraméterekkel is bírnak, túllépve eddigi elődjeik szintjét.

A Hyvido hibridárpa újdonságai között szereplő SY Dooblin és SY Dakoota az eddigi eredményeik alapján méltán emlegethetők a jól ismert Jallon hibrid utódaiként. Robosztus gyökérzetüknek köszönhetően sokkal magabiztosabban állják a stresszes körülményeket, szárazságot, és laza vagy erodált termőterületeken is biztonsággal termeszthetők. Míg az SY Dakoota esetében egy középérésű, hatsoros takarmányárpáról beszélünk, mely az ország bármely területén stabilan és eredménnyel termeszthető, addig az SY Dooblin egy korai és a társánál intenzívebb termesztési körülmények között mutatja meg a benne rejlő potenciált. Mindkét hibrid esetében jó ellenállóság mutatkozik általános gombabetegségekkel szemben, a termésmaximumot a Syngenta technológiában szereplő többszöri, osztott tápanyag-kijuttatással érhetjük el.

Alkalmazkodó növényvédelem

A szélsőséges időjárási körülmények enyhítésére már a csávázással is felkészülhetünk. A Vibrance Duo egy gyári kombináció, amely hatóanyagának köszönhetően nem csak a legfontosabb csírakori betegségek ellen nyújt védelmet, de a gyökérrendszer korai fejlődését és növekedését is stimulálja, ezáltal biztosítva szárazság-ellenállóságot, és korai intenzív fejlődést a növények számára. Azoknak a termelőknek, akik rovarölő szeres csávázást is szeretnének, elérhető a vállalat Rooting Max nevű kereskedelmi ajánlata.

Fontos teendő az őszi gyomirtás, ezzel már a korai időszakban megakadályozzuk, hogy a kalászosoknak versenyezniük kelljen a vízért és a tápanyagokért. Erre megoldást lehet a Box-R Pack. Az egyszikű gyomok visszaszorítására fejlesztett Avoxa a rozsnokfajok ellen nyújt tavaszi védelmet. Magas hatóanyag-tartalom, rugalmas kijuttathatóság, és kompromisszummentesség jellemzi. A kukorica gyomirtásában egy új, korai posztemergens megoldást ajánlott a vállalat, amely takarmánykukoricán kívül csemegekukoricában és vetőmag-előállításban is használható. Alapja a Camix és a Peak lesz. Posztemergens szegmensben is jön egy széles hatásspektrumú készítmény, a Milagro Plus és a Peak készítmény kombinációja, amely korlátozás nélkül használható takarmánykukoricában. Napraforgóban a hagyományos, preemergens gyomirtási megoldások mellett a Listego Pro debütált sikeresen.

A gombák elleni küzdelemben az Amistar-család és az Elatus Era is kiváló védelmet biztosít a kalászosokban előforduló betegségek ellen, illetve a hatóanyagaik élettani hatása következtében a szélsőséges időjárási stressz csökkentéséhez is hozzájárulnak. A rovarölő készítmények palettája folyamatosan szűkül, de a Syngenta egy, a gabonavírusok terjesztéséért felelős levéltetvekre ható, specifikus készítménnyel, az Afintoval jelentkezett 2022-ben. 2023-ban egy új biostimulátor, a Quantis érkezik kalászos és más fontos szántóföldi kultúrákba.

Összeállította: Gönczi Krisztina