fbpx

Zuhan az árpa ára is

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 06.

Szabadesésben a gabonaárak, nem ússza meg az árpa sem a negatív trendet. A termelők egyelőre nem engednek az egy hónappal ezelőtti árszintből.

árpaszemek
Legalább 120 ezer forintot várunk tonnájáért – a piac másképp gondolja (forrás: jofogas.hu)

Meredeken eső árak

Árpából az oroszok a legnagyobb termelők, de a franciák a legnagyobb exportőrök a világban. A legnagyobb importőr pedig Kína., őt követi Szaúd-Arábia. A legnagyobb árpaimportőrök átlagadatai alapján a globális piaci árak a március 28-i 410 dollár/tonna körüli szintről mostanra 250 dollár/tonna szintre süllyedtek a tridge.com szerint. A francia Rouen-ban július elsején 315 dollárt (120 ezer Ft) ért egy tonna takarmányárpa,4 nap alatt esett 8 százalékot.

diagram

Kisebb a termés, de kisebb az igény is

Az IGC június legvégén azzal kalkulált, hogy tavalyi árpahiány után idén a termelés és a felhasználás egy szintre kerül a világban (mindkettő 147 millió tonna körül lehet). A termés több mint egyharmadát most is az EU adja (52 millió tonna), az oroszok a 13 százalékát, az ausztrálok a 7,5 százalékát állítják elő.

diagram

A meleg és száraz időjárás miatt mindenütt lejjebb korrigálták a terméskilátásokat az EU-ban, különösen Spanyolországban. Ukrajna esetében 5,3 millió tonnára csökkentették a várható eredményt. A dunai kikötőkben (Reni, Izmail) most 135-190 dollár között szór az augusztusi szállítású termény ára. Az árpa vetése Kanadában csak június elejére fejeződött be, itt a közelmúlt csapadéka javított a talaj nedvességtartalmán.

A szűkös ellátás és a magas árak várhatóan visszafogják a keresletet, a fogyasztás ezért nem fogja érdemben meghaladni a termelést. Szaúd-Arábia mindössze 4,5 millió tonna árpát importálhat idén, holott az elmúlt években a 6 millió tonna körüli volt a behozataluk. Az EU takarmányárpa-igénye mindössze 34 millió tonna, a teljes árpafelhasználás 44 millió tonna. Az uniós exportot 8 millió tonnára prognosztizálják (-3% vs előző év), Ausztrália pedig 6,4 millió tonna árpát indíthat útnak (-19%).

Hazai kilátások

A magyarországi 260-265 ezer hektár körüli árpaterület a hetedik legnagyobb az EU-ban, Románia 80 százalékkal, Lengyelország 180 százalékkal nagyobb területen termeli a növényt. A legközelebbi nagy árpapiac Törökország, itt május végén úgy számoltak, hogy 6 millió tonna árpa teremhet. Az ország éves szinten 0,5-1 millió tonna árpát importál, amit döntően továbbértékesít az araboknak. Eddig ezt orosz, ukrán termésből tették meg, de most a háború változtat a beszerzési forrásaikon. Románia indul a legjobb startpozícióból ezért a piacért, de rajtuk keresztül a magyar gabona is eltalálhat ide.

Június 28-án írt cikkünk (Ismét súrolja az árpa ára a búzáét) most is igaz, de már az alacsonyabb árakat kell figyelembe venni. Az árpa reális ára 95-100 ezer forint között lehet, de a termelők 120-130 ezer forintért kínálják az idei termés tonnáját. A szakadék óriási a termelői és a feldolgozói várakozások között.