fbpx

Nő a kukorica ára: eladom, elvetem, lekötöm – de mikor?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 03.

2010-ig visszamenőleg elemezte a kukorica és a szója áralakulását egy amerikai bróker, hogy ismét kézzel fogható tanácsot tudjon adni azoknak, akik jó áron szeretnének eladni, vagy venni árunövényt. A hazai eladást idén sajnos nem mi „tervezzük”, de jó tudni, mikor nyílna rá a legjobb időablak a piacon, mint ahogy azt is, mikor érdemes az új termést részben lekötni.

kukoricahalom
Ha a muszáj helyzetben fékezni tudja a minőségromlást, tegye meg, érdemes! (fotó: Horizont Média)

A tőzsdei szakember évtizedeken át azt a tanácsot adta a vele kapcsolatban álló állattartó farmereknek, hogy március és október első hetében szerezzék be ezeket az árunövényeket, mivel a növénytermesztők ezekben az időszakokban igényelnek friss pénzt a termeléshez szükséges inputok beszerzéséhez (műtrágya és gép), illetve ilyenkor kell rendezniük a földbérleti díjakat, az előző szezonra felvett hiteleiket stb. Magyarán muszáj eladniuk a terményt. Magyarországon is ezek a hónapok a legjellemzőbb eladási-kitárolási időszakok (amit most átír az ukrán konkurencia).

Az amerikai bróker megfigyelései:

  1. Az eladók mindenütt lassabbak: a március már nem egy „kitárolós” hónap. Míg a korábbi évtizedben a kukorica ára jellemzően májusban, júliusban ugrott meg igazán, amikorra a készletek java elfogyott a piacon, az utóbbi két-három évben márciusban is magas árakat éltünk meg, amik akár a májusi és júliusi szintet is felülmúlták. A tárolási időszak egyértelműen kitolódott a gazdaságokban. Ez lehet csak az ellátási láncok szakadozására adott átmeneti válasz, de jelezhet akár egy tartós változást is a piacon.
  2. A beszerzők gyorsabbak: azonnal, legfeljebb egy-két hónapon belül kérik a leszállítást. A jelenség szintén lehet a válságokra adott, átmeneti válasz, de jelenthet trendet is. Mindenesetre érdemes élni azzal a lehetőséggel, ha a feldolgozó felárat fizet a márciusi vagy legkésőbb májusi szállítású kukoricáért és a szójáért.
  3. A jelenlegi emelkedő kukoricaárak – különösen, ha a növény vetéséig, áprilisig kitartanak –, javuló vetési kedvet eredményeznek az északi féltekén (Brazíliában pedig máris pozitívan állnak a növényhez a farmerek). Ez viszont azt jelentheti, hogy áprilisban kialakulhat az az árszint, aminél nyáron sem lesz magasabb a kukorica értéke.
  4. Az időjárás ismét nagyobb hangsúlyt kap a tőzsdén, mint a geopolitikai hírek. A hosszú távú előrejelzések szerint az idei évben a hideg tavasz miatt csúszhat a vetés, de a nyár nem lesz olyan aszályos. Ha a lassabb vetésről szóló hírek miatt piaci hisztéria alakulna ki, az ismét az áprilisi-májusi árak emelkedésének irányába hatna.

Mindent egybevetve az amerikai elmező az állattartóknak azt javasolja, hogy most vásároljanak, míg a növénytermesztőknek azt, hogy várjanak május-júniusig az eladással. Szerinte kukoricából az ó termés 80 százalékát ekkor kell eladni, és ekkor érdemes az új termés 20 százalékára is szerződést kötni.

Lásd idevágó szakcikkünket: Tárolási csapdában, avagy szezonkezdés gabonaeladás nélkül.