fbpx

Ökológiai vetőmag adatbázisa gazdák szolgálatában

Írta: MezőHír-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 23.

A vetőmag nagymértékben meghatározza ételeink minőségét is, a megjelenéstől az ízen át a tápanyagtartalomig. Ily módon a vetőmag végtelen potenciállal rendelkezik élelmiszerrendszerünk átalakításában, különösen, ha mindez az organikus mozgalom alapelveivel párosul.

A vetőmag a termelésfontos láncszeme

A vetőmag minőségét túl gyakran figyelmen kívül hagyják élelmiszer- és mezőgazdasági rendszereink alapvető elemei számbavételekor. Pedig ennek az apró erőforrásnak óriási hatása van arra, hogy hogyan gazdálkodunk és mit eszünk. Amikor a gazdák minden tavasszal a földbe helyezik a vetőmagjaikat, a benne lévő genetikára támaszkodnak, mégpedig annak érdekében, hogy megvédjék a növényeket a kártevőktől és betegségektől, valamint azok ellenálljanak a gyomoknak és a kedvezőtlen időjárási hatásoknak. Azt mondhatjuk, hogy az ökológiai gazdálkodók jobban támaszkodnak a sajátos mezőgazdasági körülményekhez és éghajlati viszonyokhoz igazodó vetőmagokra, mint más gazdálkodók, tekintettel arra, hogy nem használnak szintetikus növényvédő szereket és műtrágyákat.

Sok ökogazda arról számol be, hogy gyakran érdeklődnek tőlük gazdaságuk helyéről, az általuk termesztett gyümölcs- és zöldségfajtákról, a növényvédő szerek jelenlétéről a termékeikben. De ritkán hangzik el kérdés arról, hogy milyen vetőmagot használnak, és azt honnan szerzik be. Ebből is az látszik, hogy még mindig nem teljesen tudatosult sokakban a vetőmagok fontossága.

Azok számára, akik az ökogazdálkodásra voksolnak

Akik úgy döntenek, hogy bioélelmiszert termesztenek, azok számára rendkívül fontos az ökológiai vetőmagok beszerzése. Az ökológiai körülmények között nemesített növényeknek megvan a lehetőségük arra, hogy az ökotermelési rendszerekhez jobban alkalmazkodjanak. Az ökológiai gazdálkodás kihívásai egészen eltérhetnek a hagyományos rendszerekétől, ahol gyakran használnak szintetikus vegyszereket és tápanyagforrásokat a kártevők, betegségek és a növények táplálására. A vetőmag biztosítja a genetikai eszközöket ahhoz, hogy a gazdák szembenézhessenek ezekkel a napi kihívásokkal a szántóföldön vagy az üvegházban. A minősített ökovetőmagok nem esnek át genetikai módosításon. Tanúsított ökológiai körülmények között termesztették őket, és csak az ökológiai mezőgazdaságban megengedett inputanyagokat – pl. műtrágya, gyomirtás és kártevőirtás – használtak a termesztésük során.

növény
A minősített ökovetőmagok nem esnek át genetikai módosításon

Ökológiai vetőmag adatbázis

Az ökológiai termelés, a címkézés és az ellenőrzés tekintetében az Európai Unió Bizottsága 889/2008/EK-rendelete számít meghatározó jogszabálynak. A rendelet lehetővé teszi az ökológiai gazdálkodást folytatók számára, hogy abban az esetben, ha nem lehetséges ökológiai módszerekkel előállított szaporítóanyag beszerzése, akkor használhatnak nem ökológiai gazdálkodásból származó vetőmagot és burgonya-vetőgumót is. Az engedélyezési eljárások lefolytatását a tagállamok saját hatáskörben végzik. Minden tagállamnak, így hazánknak is célzott számítógépes adatbázist szükséges létrehoznia és folyamatosan működtetnie annak érdekében, hogy minden érdeklődő számára nyilvánvaló legyen, mely fajtákból áll rendelkezésre az ország területén ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag, illetve burgonya-vetőgumó. A rendeletnek történő megfelelés céljából jött létre a Nébih által üzemeltetett ökológiaivetőmag-adatbázis (https://portal.nebih.gov.hu/oko-vetomag), amelynek az információtartalmát az adatbázisból származó, az 1. táblázatban feltüntetett adatokkal szeretnénk illusztrálni. A Nébih honlapján részletesen megtalálhatóak azok a kritériumok, amelyeknek való maradéktalan megfelelés esetén csatlakozni lehet az adatbázishoz szállítóként. Az adatbázist a Nébih folyamatosan frissíti.

táblázat
1. táblázat. Információk az ökológiai adatbázisból (forrás: Nébih)

Milyen előnyökkel jár az ökovetőmagok előállítása és használata?

Az ökovetőmagok használatának előnyei több síkon is megmutatkoznak. Ezek közül most megemlítjük azokat, amelyek a legnagyobb jelentőséggel bírnak:

‑ Csakúgy, mint bármely más biotermék, a biovetőmagok is csökkentik a vegyszereknek való közvetlen kitettségünket, de ennek nagyobb hatása a vegyszerek felhasználásának csökkenése a szántóföldeken.

‑ Az ökovetőmagokat úgy nemesítik, hogy ellenálljanak a zordabb időjárási és természeti körülményeknek.

‑ Az ökovetőmagok rendelkeznek azzal az „optimális genetikával”, amelyre az ökogazdálkodók és a fogyasztók vágynak.

‑ Az ökovetőmagok segítenek megőrizni a növények genetikaisokféleségét.

‑ A gazdasági előnyök közé tartozik az ökológiai vetőmag kereskedelmi értékesítésének lehetősége, a vetőmag-utánpótlásból való önellátóvá válás és a ráfordítási költségek csökkentése. A gazdálkodók bevonása decentralizálja az ökológiai vetőmagok nemesítését, előállítását és elosztását, valamint bővíti a termesztett és elérhető vetőmagok sokféleségét.

A kínálat növelése érdekében

Az ökogazdák számára nyilvánvalóan annál optimálisabb a helyzet, minél nagyobb vetőmagkínálatból tudnak választani. A gazdagabb kínálati oldal és a megfelelő fajtaválasztás támogatására az érintett szervezetek (az ÖMKi, a Nébih, az Agrárminisztérium, a Vetőmag Szövetség, a Martonvásári és a Szegedi Gabonakutató, a Hungária Öko Garancia Kft. és a Biokontroll Hungária Kft., továbbá a vetőmag-kereskedő cégek, a növénynemesítők, valamint a Biokultúra Szövetség) egy ökovetőmag-szakértői csoportot hoztak létre. Ez pedig a Vetőmag Szövetség és Terméktanács égisze alatt működő Ökológiai Vetőmag Munkacsoport, amely 2020 tavaszán kezdte meg a működését. Amennyire szerteágazó a terület, legalább annyira sokfélék a munkacsoport által elérendő célok. Ha mégis röviden szeretnénk megfogalmazni a törekvésüket, azt mondhatjuk, az ökogazdálkodók létszámának növelése és a szaporítóanyag-fajtakínálat bővítése a munkacsoport fő célkitűzése.

SZERZŐ: CZÉKUS MIHÁLY