fbpx

Szélesebb körben végzik idén a szüreti ellenőrzést

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 23.

Az összehangolt ellenőrzések legfontosabb célja a szőlőtermesztők érdekeinek védelme – indokolja az intézkedést az Agrárminisztérium.

szüret
Bármikor lecsaphatnak az ellenőrök (fotó: Horizont Média)

Papíron a cukorfok

Korábban több bejelentés érkezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az Agrárminisztériumhoz arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés lehet, illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek. Ez hátrányosan érinti az ágazat jogszabálykövető szereplőit, hiszen e gyakorlat a borkészítéskor is visszaélésekre adhat alkalmat.

Ennek megelőzése érdekében 2019-ben közös szüreti ellenőrzési programot indított a HNT és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ezen ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak.

Szüret idején, bármikor

Az idei évben az Agrárminisztérium a már bevált ellenőrzési gyakorlaton felül kiemelt szerepet szán az alacsony alkoholtartalmú borokat készítő borászatok ellenőrzésének, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai fognak végrehajtani a kiválasztott üzemekben a szüret teljes időszakában. A várakozások szerint az ellenőrzési program kibővítése eredményesen járul majd hozzá a szőlő- és borágazat védelméhez.

Ez a cikk is érdekelheti: Kötelező az ePincekönyv, itt az idő megrendelni.