fbpx

Az öntözést is ellenőrzik a műholdak

Írta: Szerkesztőség - 2024 május 09.

A Területi Monitoring Rendszer (TMR) által végzett vizsgálatoknak 2024-től minden területalapú intézkedésre ki kell terjedniük. A vizsgálat egyik újdonsága az öntözött területek azonosítása. Van, ahol tilos öntözni, van, ahol a szabályszerűségét vizsgálják.

öntözés
Megnézik, hogy van-e hozzá vízjogi engedély (fotó: Horizont Média)

Jelezni kell az Egységes kérelemben

Az egységes kérelem benyújtásakor a kérelmező köteles megjelölni minden táblát és bejelentett területi elemet, amelyen öntözési tevékenységet kíván folytatni. (Az idei évtől a kérelembenyújtó felület jelzést ad az adott táblánál, hogy az előző évek TMR adatai alapján öntözöttnek vélelmezhető.) Arról is nyilatkozni kell, hogy milyen öntözési technológiát kíván alkalmazni a gazdálkodó.

Az, aki az öntözéssel érintett területén cukorrépa, rizs-, zöldségnövény-, ipari zöldségnövény-, extenzív vagy intenzív gyümölcstermesztés jogcímek valamelyikén termeléshez kötött támogatást iránti kérelmet nyújt be, de nem rendelkezik vízjogi üzemeltetési, fennmaradási engedéllyel vagy bejelentéssel, nyilatkozhat, hogy az általa használt mezőgazdasági célú kút megfelel a kútamnesztia keretében legálissá váló kutakra vonatkozó feltételeknek.

Ha a műhold eltérést lát

Ha a műhold által észlelt eltérés olyan táblan merül fel, amelyre a gazdálkodó a fenti termeléshez kötött támogatások valamelyikét igényelte, akkor a Kincstár jelzése alapján az Egységes kérelem szeptember 30-ig szankciómentesen kijavítható, viszont a gazdálkodó bekerül azon termelők közé, akik közül a Kincstár a 3%-os helyszíni ellenőrzési mintát kiválasztja. Amennyiben az eltérés Natura 2000 vagy nem öntözhető AKG-területen merült fel, akkor mindenképpen szükséges a tényállás tisztázása, mivel ebben az esetben az öntözés ténye a támogatási összeg csökkentésével jár.

A TMR-ben ellenőrizhető jogcímek listája itt található.

Arról, hogy pontosan mit vizsgálnak a műholdak, itt talál több információt.

Kapcsolódó cikkünk: 2023 egy tanulóév volt a monitoringrendszerben.