fbpx

Ismét súrolja az árpa ára a búzáét

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 28.

Tízszázalék különbség sincs a takarmánybúza és az árpa ára között, és úgy tűnik, a betakarítás után sem lesz ez másképp. Tunéziába és Jordániába 150 ezer forintnak megfelelő összegért rakják hajóra az új termésű európai árpát.

árpa
Idén is jól eladható termény az árpa (fotó: Horizont Média)

Az ukrán ó termést bagóért vesztegetik

Ukrajna déli régióiban már betakarították az árpát, de a fekete-tengeri kikötők pedig még mindig használhatatlanok. A kereskedők csak a dunai reni és izmaili kikötőkön, valamint a nyugati határokon keresztül, vasúton és közúton tudják kijuttatni az országból a termékeket. Június 22-ig fele annyi gabonát exportáltak az ukránok, mint tavaly. A takarmányárpa ára Reni és Izmail kikötőjében 170-190 dollárt ér (cc. 68 ezer Ft) tonnánként, mivel a romániai és törökországi kikötőkbe történő szállítás költsége tonnánként 90-120 dollárra (cc. 40 ezer Ft) nőtt, és az átrakodási díjak 25-30 dollárra (10,5 ezer Ft) rúgnak. Mivel a dunai kikötőig is el kell juttatni a terményt, a helyi termelők idén semmit nem keresnek ezen a gabonán.

Az új szezonban Ukrajnában 5-7 millió tonnára csökken az árpatermés. Összehasonlításként: tavaly csak exportra jutott nagyjából ennyi, 5,8 millió tonna. Idén a becslések szerint a kivihető mennyiség 2, maximum 3 millió tonna lehet.

Az EU a legnagyobb exportőr

Ehhez képest az európai, új termésű árpa aranyat ér. Tunéziai egy június 22-i tenderen 387,9 dollár/tonna áron (147,5 ezer Ft) vásárolt 50 ezer tonna európai árpát július-augusztusi szállítással (C&F). Jordánia 60 ezer tonna európai és ausztrál árpát vásárolt 407 dollár/tonna áron (154,5 ezer Ft) novemberi szállítással. Az árpa legnagyobb vásárlója azonban Kína, a legutolsó értékesítési szezonban már 10,8 millió tonnát importált belőle, míg a második helyezett Szaúd-Arábia csak 5,5 millió tonnát.

A világban általában 140-155 millió tonna árpa terem, ennek bő harmadát az Európai Unió állítja elő. Oroszország a második legnagyobb termelő, de a 20 millió tonnás termés a felét sem éri el az európainak. A dobogó harmadik fokán Ausztrália áll, erősen ingadozó mennyiséggel, őt időnként Kanada előzi be. Ukrajna csak a hetedik legnagyobb termelő a világban. Az export terén a sorrend a következő: EU, Ausztrália, Oroszország, Argentína, Kanada, Ukrajna.

Mennyiért kelhet útra?

Kína idén fokozta a beszerzéseit Oroszországból és Argentínából, mivel az ausztrálokkal továbbra is feszült a viszonya, Kanadának meg nem volt mit exportálnia. Európa (Franciaország, Németország, Románia) hagyományosan az arab piacot látja el, de most Kína vált az első számú vásárlóvá. A 7,7 millió tonnás exportból 2,1 millió tonna itt talált vevőre a lezáruló értékesítési szezonban, és az idei termésre is nagy lesz az ázsiai kereslet. (Lásd cikkünket: Kína már nagyon várja az európai árpát.),

Május végén a COCERAL úgy látta, hogy az EU-ban és az Egyesült Királyságban idén 60 millió tonna árpa (őszi + tavaszi) teremhet, ami meghaladná a tavalyi 59,4 millió tonnát. A magyar termés a tavalyival megegyező, 1,7 millió tonna lehet. Júniusban romlottak a terméskilátások, de a rendelkezésre álló mennyiséggel alapvetően nem lesz baj. A kereskedők valószínűleg 95-115 ezer forintot ajánlhatnak majd a terményért. A betakarítástól a kanadai termés útnak indulásáig az árak erős hullámzására és nagy spekulációs nyomásra lehet készülni.