fbpx

Gabonafolyosó-tárgyalások: Kína közbelép

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 28.

Kellemetlen helyzetbe került Moszkva: Peking a háború megindításának évfordulóján először deklarálta nyíltan, hogy a békében érdekelt, és ehhez a biztonságos gabonakereskedelem is hozzátartozik.

gabonaterminál kikötő
Kína érdekelt az ukrán gabonaszállítmányok biztonságos célba érésében (forrás: gcaptain.com)

Ukrajna még egy évet kér

Ukrajna élénk tárgyalásokban van az ENSZ-szel és Törökországgal a gabonafolyosó sorsáról. A céljuk március 19. után még legalább egy évre meghosszabbítani a biztonságos tengeri kereskedelem lehetőségét. Ismét felvetették azt is, hogy a megállapodásba foglalják bele a felszabadított Mikolajiv kikötőjéből történő exportot is, valamint a folyosón keresztül ércek/fémek is útra kelhessenek.

Január óta akut kérdés a háborús övezetben hajózók biztosítása is. (Lásd cikkünket: Váratlan nehézség a gabonafolyosón, leáll a hajózás.) Úgy tűnik, ez is megoldódik: február 24-én Ukrajna a 2023-as állami költségvetés keretein belül forrást biztosított azok számára, akiket orosz támadás ér a Fekete-tengeren vagy a Dunára behajózva. A kártérítésre mintegy 20 milliárd hrivnyára (195 Mrd Ft) lehet szükség a becslések szerint. Ukrajna leszögezte: akkor is folytatni fogja a tengeri exportot, ha az Orosz Föderáció kilép a gabonaegyezményből, mivel azt Törökországgal és az ENSZ-szel kötötte. (Ezzel párhuzamosan a szárazföldi alternatív exportútvonalakat is erősítik.)

Kína közbelép

Kína február 24-én, a háború kitörésének évfordulóján egy 12 pontba foglalt béketervet tett közzé az „ukrán kérdés” rendezéséről. Ebben külön hangsúlyozta, hogy minden félnek be kell tartania a fekete-tengeri gabonaexportról szóló egyezményt.

Kína maga több szempontból is érdekelt nemcsak a gabonafolyosó működésében, de most már a háború lezárultában is. Éppúgy szükségük van az ukrán gabonára, mint az uniós piacra. A rendezési terv egyik pontja a kölcsönös szankciók felszámolását sürgeti a kereskedelem normalizálódása érdekében. Nem mellesleg a békeközvetítői szerep is hálásabb, mint a NATO álláspontja, amiből a jövőben szintén profitálhat az ázsiai hatalom. Kína úgy látja, Európa egy része is kifejezetten érdekelt a békében, ide sorolják Magyarországon kívül Franciaországot, Németországot és Olaszországot is.

Azzal, hogy Kína aktívabb félként lép fel a béke és a gabonafolyosó oldalán, erős nyomás helyezedett Oroszországra.